DIO ZASTUPNIKA ZAKLETVU POLOŽIO IZVAN SALE: Konstituisana Narodna skupština Srbije

Početak sjednice obilježilo je negodovanje, pištaljke i transparenti kandidata za zastupnike sa opozicione liste "Srbija protiv nasilja", a ubrzo nakon početka određena je pauza, nakon čega je sjednica nastavljena.

  • Regija

  • 06. Feb. 2024  

  • 1

Intoniranjem himne u Narodnoj skupštini Srbije u utorak je održana konstitutivna sjednica na kojoj su potvrđeni mandati 250 narodnih zastupnika novog skupštinskog saziva, piše Anadolija.

Početak sjednice obilježilo je negodovanje, pištaljke i transparenti kandidata za zastupnike sa opozicione liste "Srbija protiv nasilja", a ubrzo nakon početka određena je pauza, nakon čega je sjednica nastavljena.

Dio zastupnika je položio i potpisao zakletvu u sali, dok je dio napustio zasjedanje i zakletvu položio u skupštinskom holu.

Predsedavajući Stojan Radenović, inače najstariji zastupnik, rekao je da su potvrđeni mandati narodnih zastupnika i poručio da je Skupština konstituisana te da će zastupnici o "nastavku sjednice biti blagovremeno obaviješteni".

Također, na dnevnom redu su bili i izbor predsjednika parlamenta, izbor potpredsjednika, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tijela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Konstituisanjem skupštine počinje teći rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije.

Na izborima 17. decembra prošle godine učestvovalo je 18 izbornih lista, a zastupničke mandate osvojilo je njih deset. SNS ima 129 mandata, "Srbija protiv nasilja" 65, SPS 18, NADA 13, "Mi glas iz naroda" 13, SVM 6, "Zukorlić" 2, "Ugljanin" 2, "Kamberi" 1 i Ruska stranka 1 mandat, objavila je Republička izborna komisija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...