ŠPANJOLSKA MINISTRICA ŠOKIRALA IZRAEL: "Netanyahu je izvan kontrole, treba ga izvesti pred Haški sud..."

"Poduzmimo nešto, još uvijek je moguće zaustaviti genocid", zaključila je.

  • Svijet

  • 26. Okt. 2023  26. Okt. 2023

  • 3

Španjolska ministrica za socijalna prava i šefica Podemosa Ione Belarra komentirala je sukob između Izraela i Hamasa.

"Netanyahu, na čelu Države Izrael, potpuno je izvan kontrole. Proglasio je UN nepoželjnim. Bitno je da mu međunarodna zajednica prestane povlađivati i da mu se suprotstavi. Ponavljam: ekonomske sankcije i embargo na oružje", napisala je na X-u.

Naknadno je i objavila video na kojem predlaže "četiri stvari koje bi europske države mogle učiniti danas da zaustave genocid u Palestini". "Danas smo saznali da je Netanyahu proglasio Ujedinjene narode nepoželjnima u Izraelu. To znači da UN-ovo osoblje neće imati vize za putovanje u to područje", kazala je.

"Ovo je rezultat činjenice da ni Netanyahu niti država Izrael nisu smatrani odgovornima za svoju nezakonitu okupaciju palestinskog teritorija u posljednjim desetljećima. Postoje četiri stvari koje europske države mogu učiniti odmah. Prvo, prekinuti diplomatske odnose s državom Izrael. Drugo, provesti snažne ekonomske sankcije kao što je učinjeno s Putinom", nastavila je.

"Treće, uvesti embargo na oružje. Četvrto, kao što je također učinjeno u slučaju rata u Ukrajini, izvesti Netanyahua i sve političke vođe odgovorne za bombardiranje civilnog stanovništva pred Međunarodni kazneni sud. Poduzmimo nešto, još uvijek je moguće zaustaviti genocid", zaključila je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...