PODIGLI STEPEN PRIPRAVNOSTI: Vojska i policija na granici između Italije i Slovenije

Italijanska premijerka Đorđa Meloni naglasila kako se mora podignuti stepen pripravnosti, piše "HRT".

  • Evropa

  • 29. Okt. 2023  

  • 0

Na graničnim prijelazima između Italije i Slovenije uz graničnu policiju, prisutna je i vojska. Na onim manjim graničnim prelazima, kontrole su sporadične, vozila se uglavnom propuštaju. Zaustavljaju se ona nešto veća vozila, sa zatamnjenim staklima ili vozila s putnicima iz trećih zemalja. Na onim većim prijelazima, kontrole su 24 sata dnevno.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni naglasila kako se mora podignuti stepen pripravnosti, piše "HRT".

Kada su privremena granične kontrole sa Slovenijom u Italiju uvedene 21. oktobra, tada je i italijanska premijerka istakla da dosadašnje sigurnosne mjere nisu dovoljne i da se mora podignuti stepen sigurnosti, a on uključuje i pripadnike vojske.

Mjere su uvedene prije sedam dana.

Trebale bi trajati do 30. oktobra, ali sudeći prema najavama, mjere bi mogle trajati duže, spominje se čak 2024. godina. Sve se ovo događa u kontekstu jačanja domaće sigurnosti i zbog povećane opasnosti od terorističkih napada.

Nikako nije zanemarivo ni pitanje ilegalnih ulazaka na teritoriju Italije. Od početka godine, u Italiju je kopnom ušlo više od 16 hiljada ljudi, a na italijansku obalu 140 hiljada.

Kada bi se to uporedilo s istim periodom prošle godine, to je rast od 70-80 hiljada ljudi, prenosi „Poslovni“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...