USRED BEOGRADA: Von der Leyen pojasnila kada će se Kosovo moći smatrati "de facto priznatim"

"Nadam se i ubijeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak. Želimo da nastavimo s koracima pridruživanja, uključujući i vanjsku politiku", rekla je ona.

  • Regija

  • 31. Okt. 2023  

  • 1

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen danas boravi u Beogradu, a na konferenciji za novinare kazala je da "de facto priznanje Kosova" znači zapravo ispunjenje obaveza iz Ohridskog sporazuma.

Pojasnila je da sprovođenje Ohridskog sporazuma znači za Srbiju priznanje dokumenata i institucija Kosova. Kako je navela, to će prokrčiti put normalizacije odnosa između Srbije i Kosova i neophodan je preduslov za evropski put.

Također, izrazila je želju da se Srbija pridruži Evropskoj uniji (EU).

"Nadam se i ubijeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak. Želimo da nastavimo s koracima pridruživanja, uključujući i vanjsku politiku", rekla je ona.

Podsjetimo, Von der Leyen je posjetu Zapadnom Balkanu počela u nedjelju kada je stigla u Sjevernu Makedoniju, a kasnije je bila u Prištini i Podgorici prije nego što je danas u popodnevnim satima stigla u Beograd.

Posjetu će završiti sutra kada stiže u Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...