PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BiH ŽELJKO KOMŠIĆ: "Moj nastup u UN-u je primjećen, slušali su me sa zanimanjem"

Tokom boravka u New Yorku sastao se i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom.

  • Politika

  • 04. Nov. 2023  

  • 9

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je danas kako je njegov govor u Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem je kritizirao visokog predstavnika Christiana Schmidta, izazvao pažnju ambasadora zemalja članica.

"Bar sam primijetio da sa zanimanjem slušaju jer je govor odudarao od uobičajenog izlaganja ambasadora u toj instituciji. Šta ko o tome misli sigurno je vezano za zvanične političke pozicije zemalja koje predstavljaju", rekao je Komšić.

Također, dodao je, ne treba misliti da je, u ovakvoj situaciji u svijetu, baš Bosna i Hercegovina top tema Vijeća sigurnosti UN.

Tokom boravka u New Yorku sastao se i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom.

Jedna od tema bilo je i to imaju li UN rješenje za ratne sukobe u Palestini i Ukrajini, razgovara li se o mirovnim planovima ili postoji mogućnost da sve preraste u globalni sukob.

"Sa generalnim sekretarom UN-a sam naravno razgovarao i o tim pitanjima. Prenio sam mu svoju podršku, jer u tim slučajevima mogu govoriti samo u svoje ime, njegovim stavovima vezano za ta pitanja. Na žalost, stvarna moć da se zaustavi ova strahota u Gazi je u drugim "centrima moći" u svijetu. Ali, stavovi koje zastupa generalni sekretar UN-a zaista imaju veliku podršku zemalja članica. Kada se pogleda cjelokupna situacija u svijetu ta podrška je čak neuobičajeno velika i jaka", rekao je Komšić za Fenu.

   

- U svakom slučaju, nastup je primjećen i vlade zemalja članica Vijeća sigurnosti UN će biti obavještene o njemu - kaže Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...