NIJEMCI OTKRILI KARTE: Automobilski div najavio senzaciju, tvrde da su već prestigli Teslu…

Plan je koristiti veliki udio recikliranih materijala i smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 60 posto u usporedbi s današnjim baterijama.

  • Auto

  • 06. Nov. 2023  

  • 0

Šef proizvodnje BMW-a Milan Nedeljković tvrdi da BMW već ima prednost nad Teslom sa svojim novim velikim baterijskim ćelijama i novom arhitekturom Neue Klasse, izjavio je u intervjuu Autonewsu. Glavni razlog je, kako se navodi, što će BMW sa svojim novim ćelijama prepoloviti troškove baterija za električne automobile. Nova poboljšana litij-ionska baterija imat će 30% povećanje energetske učinkovitosti i brzine punjenja. Trošak proizvodnje iznosi 50% današnjih troškova.

BMW-ove nove cilindrične baterijske ćelije imaju promjer od 46 milimetara, te su slične limenkama piva. BMW će raditi s dvije različite visine baterija, jedne od 95 milimetara i druge od 120 milimetara. Baterije imaju manji sadržaj kobalta u katodi, dok anoda ima više silicija od današnjih baterija. Plan je koristiti veliki udio recikliranih materijala i smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 60 posto u usporedbi s današnjim baterijama.

BMW je također predstavio svoj nadolazeći električni automobil, Neue Klasse, na sajmu IAA u Münchenu u septembru. Nova arhitektura vozila smanjit će troškove proizvodnje u usporedbi s današnjim BMW automobilima, koji su izgrađeni na mješovitoj platformi koja može nositi motore s unutarnjim sagorijevanjem i elektromotore. Neue Klasse predstavlja i novi dizajn i novi način proizvodnje električnih automobila za BMW.

– Neue Klasse bit će veliki tehnološki korak naprijed za nas, kaže Nedeljković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...