JASMIN EMRIĆ O FORMIRANJU VLADE: "Odbacujemo bilo čije ucjenjivanje, a posebno to što SDP traži od SDA da NES ne može biti dio Vlade HNK"

Dodao je i da ‘to što se nekim zastupnicima SDA u HNK žuri da završe stvar prije zvaničnog stava "vrha" SDA radi nekih ličnih interesa je neozbiljan i neodgovoran pristup’.

  • Vijesti

  • 08. Nov. 2023  

  • 0

Predstavnici Kantonalnih odbora Hercegovačko-neretvanskog kantona SDA i NES-a, uz prisustvo članova Predsjedništva obje stranke, danas su u Sarajevu održali sastanak na temu formiranja Vlade HNK.

Jasmin Emrić, NES-ov državni zastupnik za Patriju kaže da oni iz NES-su naglasili stav da se na osnovu dosadašnje saradnje treba sačuvati partnerstvo ove dvije stranke radi zajedničkog djelovanja uvažavajući specifičnu političku strukturu i okolnosti u kojima će raditi Vlada i Skupština HNK.

“S tim u vezi mi ne prihvatamo omalovažavanje našeg dosadašnjeg političkog djelovanja i nastojanja da se postigne stabilno i kvalitetno rješenje za sastav buduće Vlade i skupštinske većine HNK. Odbacujemo bilo čije ucjenjivanje, a posebno to što SDP traži od SDA da NES ne može biti dio Vlade HNK. Pristati na ucjene znači narušiti partnerstvo i ispunjavati neosnovane tvrdnje onih koji svakih par mjeseci mijenjaju stav o "poželjnom političkom partneru" u HNK”, izričit je Emrić.

Dodao je i da ‘to što se nekim zastupnicima SDA u HNK žuri da završe stvar prije zvaničnog stava "vrha" SDA radi nekih ličnih interesa je neozbiljan i neodgovoran pristup’.

“To za budućnost naših odnosa predstavlja politički rizik i nedosljednost.
Dakle, SDA odlučuje da li nastavljamo političko partnerstvo u HNK ili će prihvatiti neprincipijelne ucjene SDP-a”, kaže Emrić.

Formiranje Vlade HNK nemoguće je posmatrati bez HDZ-a BiH, pa je zbog toga vrijedno ponoviti izjavu Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ 1990 koji je za politički.ba potvrdio da njih niko nije zvao ted a se oni neće nametati.

"U razgovorima oko formiranja vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona ne vidim da je iko iskren. Šta više. smatram da je to jedno klasično političko licemjerje igranje i potcjenjivanje svih žitelja HNK. Ovakva situacija ide u prilog samo strukturama na vlasti to su HDZ Bosne i Hercegovine. Moja procjena je da njihov cilj nije formiranje uopće Vlade HNK", kaže Cvitanović.

Dakle, jasno se može zaključiti da Vlada HNK i neće biti tako brzo formirana, posebno ako se uzme činjenica da lokalni stranački ljudi ne prate političke odluke vrha stranke!

U tom kontekstu valja podsjetit da je u januaru ove godine NES bio poželjan partner SDP-u u HNK, a SDA nije, a sada je obrnuta situacija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...