MACRONOV VAPAJ IZ PARIZA: "Patimo zajedno s Izraelom i razumijemo njihovu želju da se oslobode terorizma, no danas su bombardirani civili. Malena djeca, žene i starci ginu pod bombama..."

Ujedno je rekao da je zabrinut zbog toga što bi "sveopće bombardiranje" Gaze moglo potaknuti "želju za osvetom" u regiji.

  • Evropa

  • 11. Nov. 2023  

  • 1

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je "pozvao Izrael da prekine" bombardiranja u kojima ginu civili u Gazi, u razgovoru za BBC objavljenom u petak navečer.

"Patimo zajedno s Izraelom i razumijemo njihovu želju da se oslobode terorizma". No "danas su zapravo bombardirani civili. Malena djeca, žene i starci ginu pod bombama". Nema "nikakvog opravdanja" i "nikakve legitimnosti za to. Pozivamo stoga Izrael da stane", istaknuo je.

Hamasovo ministarstvo zdravstva objavilo je da je 11.078 ljudi, među kojima 4.506 djece, ubijeno u izraelskom bombardiranju pojasa Gaze od početka rata koji je potaknuo krvavi napad palestinskog islamističkog pokreta na židovsku državu 7. oktobra.

Ta "reakcija u borbi s terorizmom, mora biti u skladu s međunarodnim pravilima ratovanja i međunarodnog humanitarnog prava jer to demokratska zemlja", rekao je francuski predsjednik.

Odgovarajući na pitanje o mogućem izraelskom kršenju međunarodnog prava, Macron je istaknuo da on "nije sudac", već "predsjednik države".

Ujedno je rekao da je zabrinut zbog toga što bi "sveopće bombardiranje" Gaze moglo potaknuti "želju za osvetom" u regiji.

Razgovor je upriličen dan nakon "humanitarne konferencije" organizirane u četvrtak u Parizu na prijedlog francuskog predsjednika na kojoj je pozvao da se "radi na primirju".

"Nema drugog rješenja osim humanitarne pauze u prvom redu", a zatim "primirja koje će omogućiti zaštitu svih civila koji nemaju nikakve veze s teroristima", istaknuo je u petak.

"Ne možemo reći da se protiv terorizma borimo ubijanjem nedužnih", dodao je francuski predsjednik.

Novi službeni podatci revidirani u petak govore da je od početka rata na izraelskoj strani poginulo 1.200 ljudi, većinom civila koji su stradali na dan napada Hamasa kojeg su Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija proglasili terorističkom organizacijom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...