SLAVEN RAGUŽ KOMENTARISAO NOVU VLADU HNK: " Sve se svodi na interes, to je tenderska koalicija"

Raguž je rako kako je prije par mjeseci bila jedna prezentacija tih tehnoloških inovacija Izbornog procesa gdje se vidjelo da su HNS i PDP “najpokradenije stranke na prošlom izborima”.

  • Politika

  • 15. Nov. 2023  

  • 0

PDP i HRS su prije dva dana u Mostaru organizovali sastanak u cilju stvaranja političkog pritiska na usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona. Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke pojasnio je za N1 kako ta strategija treba izgledati.

Raguž je rako kako je prije par mjeseci bila jedna prezentacija tih tehnoloških inovacija Izbornog procesa gdje se vidjelo da su HNS i PDP “najpokradenije stranke na prošlom izborima”.

Šta će biti s Izbornim zakonom

“Tu se rodila ideja da zejdno pokušamo napraviti pritisak da se tehničke izmjene Izbornog zakona dogode do novih izbora. Imamo deklaraciju s kojim planiramo ići zajedno prema svim parlamentarnim strankama da se naprave promjene. Skeniranje dokumenata, prsta i biračkih listova, kako bi se elektornski brojali galsovi. Deklarativno dosta stanaka se zalaže za ono što mi tražimo. Napraviću pritisak u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a Borenović će ići prema Vijeću ministara i nadam se da ćemo izuirati ove izmjene Izbornog zakona. Ako neko odbije te zahtjeve, i to je poruka, jer to nekome ne odgovara“, kaže.

Komentarisao je novu koaliciju koja je formirala Vladu HNK (SDA, HDZ i SDP) u kojoj nema HDZ 1990, ali ni HRS-a.

“HDZ BiH je stranka koja se ne može zaobići i za partnere su izabrali DF i HDZ 1990. Kad je bio dogovor oko izbora delegata u Dom naroda DF je pogurao HDZ, ali se to urušilo jer DF nije podržao kadrovska rješenja. Inzistralo se na kadrovima i foteljama, ali ne i na programu pa smo izašli iz te priče. Tu je bio kraj što se tiče HRS i ne želimo biti matematika. Dovoljno je vidjeti koalicijski dokument koji su potpisali i vidjećete da je 90% dokumenta prekopiran iz dokumenta iz 2019. koji je nama nudio pokojni Ljubo Bešlić. Nema ovdje novih politika i sve se svodi na interes i na tendersku koaliciju”, rekao je Raguž.

O ubistvu povratnika

Osvrnuo se i na pitanje tragičnog slučaja iz Dervente kada je od posljedica fizičkog nasilja preminuo Marko Mišić. Niko iz HNS-a se nije oglasio oko ovog slučaja, a Raguž kaže kako je i njegova stranka odlučila da ovaj slučaj ne koristi za jeftine političke poene.

“I ja bih izbjegao da dobijem političke poene na ovom slučaju. Problem je što se morala desiti ovakva nezgoda sa smrtnim posljednicima da bi pitanje povratka Hrvata u RS došlo na dnevni red. Tu vidim problem HNS-a što strateški ne radi na pitanju povratnika u RS. Postoji cijeli niz poteškoća za one koji tamo žive, pa i onih koji se žele vratiti. Odu u RS i kažu da se takva RS treba očuvati. Ni moja se stranka nije oglasila kako bi obitelj imala mir da u spokoju pokopaju pokojnika. Kada se sve slegne, strateški i sustavno raditi na tome da se vrate u RS. Njih apsolutno ne zanima budućnost ove zemlje i život građana, već da što duže imaju kontrolu i poluge vlasti. Život običnog čovjeka je potrošni materijal za njih”, rekao je Raguž.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...