ALJOŠA ČAMPARA UPOZORIO NOVU VLAST: "Nemojte od mene očekivati podršku za sve. Morat ćete smjenjivati one koji ne rade"

"Premijeru, u meni možete imati partnera i prijatelja, ali budite sigurno da ću vas kritikovati za sve što nije dobro", poručio je Čampara Nihadu Uku

  • Politika

  • 15. Nov. 2023  

  • 1

U SKupštini Kantona Sarajevo traje rasprava o imenovanju nove Vlade KS. Kao što je i očekivano, opozicija kritizira i rešeta pitanjima kandidate za ministre, dok pozicija uglavnom šuti i čeka da rasprava prođe kako bi izglasali novu vlast.

No, zanimljiv je govor održao zastupnik NiP-a Aljoša Čampara.

On je kazao da će podržati novu vlast i da će imati njegovu podršku, ali da očekuje da ona smjenjuje sve direktore koji ne rade, a od premijera Nihada Uka da traži čak i smjenu ministara ukoliko ne ispunjava obaveze.

Čampara se javio nakon što je pokrenuta rasprava o dirketorima javnih preduzeća koji nemaju validnu dokumentaciju ili imaju falsificirane diplome

On je podsjetio kako se već godinama bori protiv falsificiranih diploma pa je kao primjer naveo bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

"Ja sam kod smjene prošle vlade kazao premijeru da nisam zadovoljan njenim radom i da su rezultati bili mršavi.

Ja očekujem, a tako ću se i ponašati, želim da upozorim da smo mi zastupnici na strani građana. Oni su nas birali i onda smo mi vama dali povjerenje. Izvršna vlast je izuzetno teška, oni koji su radili u izvršnoj i zakonodavnoj znaju da je to mnogo teže", rekao je Čampara.

On je istakao da KS treba da bude primjer drugim kantonima.

"Sarajevo treba da bude centar države i može biti centar regije. Na ovaj način kako se to do sada radilo, to neće moći. Zato tražim od Vlade i ministara da daju svoj maksimum i da krenu u realizaciju projekata. Mi ćemo to pomno pratiti.

Trebaju oni čuti i opoziciju koja kritizira. Ja ću se s nekim stvarima od opozcije složiti. Posebno vezano za neke eventualne falsificirane diplome. Jer ja kao zastupnik ove većine nikad neću glasati i bit ću uvijek protiv onih koji se bave falsificiranjem diploma. Ja sam to više puta pokazao, kao na primjer kod Osmana Mehmedagića, koji je promijenio dvije ili tri diplome. Mi to ne smijemo dopuštati", rekao je Čampara.

On je upozorio Uka da ne smije pogodovati nikome ko je kupio ili falsificirao diplomu.

"Kakvu god da dužnost obnavlja. Zato se mogu složiti s opozicijom. Ali treba biti konzistentan. Imali smo mi priliki gledati kako Senat UNSA oduzima diplomu jednoj našoj kolegici ovdje i profesorici na Medicinskom fakultetu. Nisam ja ljubitelj nekih privatnih fakulteta, ali opet zbog dosljednosti, da ne bi bilo vaši, naši, ovi oni. Kad se spominju neki ljudi, treba reći da je i u drugim strankama bilo onih sa fakultetom sa Sokoca pa su bili u Vladi FBiH osam godina. Dakle bilo je takvih. Moramo biti pošteni i istinu govoriti. Ja sam protiv tih fakulteta, ali ne mogu kao pojedinac ništa promijeniti", naveo je Čampara.

"Premijeru, u meni možete imati partnera i prijatelja, ali budite sigurno da ću vas kritikovati za sve što nije dobro. Od mene ne možete očekivati, samo zato što dolazimo iz iste većine, da ćete za sve imati podršku. Morate biti hrabri i hrabre odluke donositi. Morate smijeniti ministra ako ne radi svoj posao, ministar mora smijeniti direktora ako ne radi posao. S tim moramo biti načisto. Nemojte da za šest mjeseci dođemo u istu ili sličnu situaciju", zaključio je Čampara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...