FONDACIJA BILLA GATESA KREĆE S NOVIM VAKCINAMA: Već su ih testirali na djeci u Gambiji

Nova tehnologija temelji se na primjeno vakcina flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća vakcinisanost protiv smrtonosnih bolesti.

  • Zdravlje

  • 18. Nov. 2023  18. Nov. 2023

  • 1

Fondacija Bill&Melinda Gates uložila je 23,6 miliona dolara u američku biotehnološku kompaniju Micron Biomedial za razvoj masovne primjene vakcina bez korištenja injekcija, prenosi Nacional.

Nova tehnologija temelji se na primjeno vakcina flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća vakcinisanost protiv smrtonosnih bolesti.

Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalne vakcine, posebno u siromašnijim zemljama, gdje je i dalje izazov vakcinisanje djece. Međutim, prepreka je povećanje proizvodnje.

Na testnom vakcinisanju odraslih i novorođenčadi u Gambiji ove godine Micronova tehnologija vakcina protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Vakcine je proizveo Indijski serumski institut.

Tehnologija bi "mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnom nivou", rekao je James Goodson, viši naučnik u odjelu za imunizaciju pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Micronovoj partnerskoj instituciji.

Otklanja potrebu za hladnim mostom pri transportu, a za primjenu nije potreban zdravstveni stručnjak. Mogla bi pomoći i onima sa strahom od igle, izvijestili su iz kompanije u četvrtak.

Finansiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetak miliona flastera godišnje za veća klinička testiranja i širu upotrebu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...