ANALIZA AMERIČKE VANJSKE POLITIKE: Na "crnoj listi" SAD sada je već 120 sankcioniranih iz BiH

Milorad Dodik, njegova kćerka i sin i sa njima povezane firme u društvu su s čelnicima narko kartela i organizacijama povezanim s terorizmom.

  • Vijesti

  • 18. Nov. 2023  18. Nov. 2023

  • 1

Nakon što je Petar Đokić, ministar u Vladi entiteta RS, predsjednik Socijalističke partije i koalicioni partner Milorada Dodika stavljen ove sedmice na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država, broj uvedenih sankcija protiv pojedinaca i entiteta u Bosni i Hercegovini koje je Vašington uveo porastao je na ukupno 120, saznaje Politicki.ba!

Najviše ih je, prema evidenciji Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), u kategoriji Bosna i Hercegovina.

alt

Kada se detaljno pregledaju sve uvedene sankcije u zadnjih skoro 30 godina, dođe se do liste od ukupno 120 imena - pojedinaca i firmi (entiteta). Neke sankcije izricane su više puta (Milorad Dodik), a neke obuhvataju grupe pojedinaca i firmi - entiteta.

Evo nekih detalja:

Listu onih koji su kažnjeni po sankcionom režimu samo za BiH, predvodi firma Agape, u vlasništvu kćerke Milorada Dodika - Gorice Dodik. Uz nju se na sankcionoj listi OFAC-a navodi i Ivana Dodik.

Slijedi Agro Voće, firma u vlasništvu sina i kćerke Milorada Dodika - Igora i Gorice.

Oni su u društvu organizacije Al-Furqan. Taj entitet na "crnoj listi" SAD je već nekih dvije decenije. Optužen je za veze s terorizmom.

Nekada u to vrijeme sankcionirana je i organizacija Al-Haramain & Al Masjed Al-Aqsa.

alt

Slijedi Alternativna televizija Banja Luka. Oni su kažnjeni zbog direktnih veza s Miloradom Dodikom koji ima efektivnu kontrolu nad tom "medijskom" kućom.

Sankciona lista OFAC-a poredana je po abcd-nom redu.

Iza ATV-a je Benivolence International, humanitarna organizacija koja je sankcionirana zbog veza s terorizmom.

BIO Corporation je na "crnoj listi" iz istih razloga. Stavljena je zbog veza s terorizmom.

Milovan Bjelica, funkcioner Srpske demokratske stranke jedan je od najstarijih na "crnoj listi" SAD. Kažnjen je zbog pomaganja u skrivanju Radovana Karadžića i opstruiranja Dejtonskog sporazuma.

Slijedi ga Bosanska idelna futura, a odmah iza njih je Miloš Bukejlović. Taj je "obilježen" jer je kao ministar pravde u aktuelnoj Vladi entiteta Rs učestvovao u donošenju zakona u NSRs kojim se podriva Ustav BiH.

Marinko Čavara je HDZ-ov visoki funkcioner kažnjen zbog opstrukcija Dodika. Taj se jučer - kao predsjedavajući Parlamenta BiH pojavio na slici sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i četničkim vojvodom iz Crne Gore Andrijom Mandićem.

alt

Marinko Čavara, Viktor Orban i četnički vojvoda Andrija Mandića

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine i jedna od najodanijih saradnica Milorada Dodika kažnjena je ljetos "za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Rs (NSRs) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u Rs, čime se opstruira i ugrožava provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Savo Cvijetinović zvani Tigar, član IO SNSD-a sankcioniran je ove sedmice zbog djelovanja u firmi "BN Inžinjering" iz Bijeljine, firme koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

"BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere, proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, preko BiH",navedeno je u obrazloženju sankcija.

Slijede Gorica i Igor Dodik i njihov tata Milorad koji je dva puta sankcioniran u SAD.

Firma Fruit Eco iz Bosanske Gradiške, na crnoj je listi SAD jer je u vlasništvu Dodikovih.

Njima se pridružio Edin Gačanin. On je sankcioniran zbog veza i svoje uloge u narko kartelu.

Global Liberty Laktaši, još jedna od firmi Dodikovih, u društvu je s Global relief fuondation, organizacije koja se dovodi(la) u vezu s terorizmom.

Slijedi hotel Casa Grande. Uvršten je na listu zbog veza s narko kartelima.

Integral Inžinjering je još jedna banjalučka firma koja je kažnjena zbog svojih veza.

Slijedi je Inžinjering - BN iz Bijeljine. Ovaj entitet sankcioniran je u paketu ovosedmičnih sankcija, zajedno sa kaznama uvedenim Cvjetinoviću.

Diana Kajmaković, tužiteljica u Tužilaštvu BiH stavljena je septembra prošle godine na "crnu listu" SAD pod optužbom da je "odgovorna za ili je učestvovala u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu".

alt

Tu je, potom, je Naser Kelmendi zbog učešća u ili veza sa narko kartelima.

Savo Krunić kažnjen je prije više od dvije decenije, zajedno sa Srpskom demokratskom strankom, zbog pomaganja skrivanja Radovana Karadžića.

Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor Obavještajno - sigurnosne agencije BiH još je jedno ime na "crnoj listi" SAD.

Označen je jer je "koristio državnu telekomunikacionu kompaniju za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Rs".

Slijedi ga Fadil Novalić, bivši premijer entiteta FBiH i zastupnik u Parlamentu FBiH. Kažnjen je jer je "zloupotrijebio podatke o umirovljenicima u korist vlastite političke partije, Stranke demokratske akcije (SDA), a protivno zakonima Bosne i Hercegovine".

Duško Petrović šef je predstavništva entiteta Rs u Moskvi. Ove sedmice on je dodat na "crnu listu" i zbog veza koje je stvarao između Milorada Dodika i Vladimira Putina.

Puma Security, firma iz Mostara, sankcionirana je još prije nekih 20 godina. Zbog opstrukcija Dejtona.

Nekako u to vrijeme na "crnoj listi" našla se i organizacija Revival of Islamic Heritage Society - veze s terorizmom.

Asim Sarajlić, bivši visoki funkcioner SDA sankcioniran je u aprilu prošle godine zbog političke korupcije.

Alen Šeranić je junu prošle godine stavljen na "crnu listu" SAD pod optužbom za zloupotrebe. On je danas ministar u Vladi entiteta Rs. I nije jedini tamo s američke liste kažnjenih.

Iako su nastojali da skinu taj teret, čelni ljudi nisu uspjeli skinuti stigmu sankcija Srpskoj demokratskoj stranci. Ona je jedina stranka na listi sankcioniranih SAD i tamo je već više od 20 godina.

Dragan Spasojević bio je još jedan od pomagača u skrivanju Radovana Karadžića.

Dragan Stanković je direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Rs sankcioniran je zbog opstrukcija Dejtona.

Slobodan Stanković i dalje je na "crnoj listi" SAD. Iako je umro u februaru ove godine, njegovo ime nije skinuto sa liste OFAC-a. Kažnjen je u oktobru prošle godine zbog korupcije.

alt

Aktuelni predsjednik Parlamenta entiteta Rs Nenad Stevandić kažnjen je jula ove godine, zajedno s Željkom Cvijanović i još nekoliko funkcionera entiteta Rs zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma.

S njim u društvu - iz istih razloga - je i entitetski premijer Radovan Višković.

Bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić još je jedno od imena na američkoj "crnoj listi". Kažnjena je zbog opstrukcije pravde i "promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa".

Taibah International je među zadnjima na spisku OFAC-a iz BiH. Ova organizacija sankcionirana je zbog veza s terorizmom.

Zvaničnici SAD, uključujući i ambasadora te zemlje u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja najavljuju da lista uopće nije konačna i da će dalje rasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...