RAT BEZ POBJEDNIKA: Danas je 28 godina od zaključivanja Daytonskog sporazuma 

Ovim sporazumom potvrđen je i kontinuitet postojanja, suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države.

  • Sjećanje

  • 21. Nov. 2023  21. Nov. 2023

  • 6

Na današnji dan, 21. novembra 1995. godine u američkoj bazi Wright Patterson u Daytonu parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini i uspostavljen njen ustavnopravni poredak. 

Daytonskim mirovnim sporazumom određeno je da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. 

Ovim sporazumom potvrđen je i kontinuitet postojanja, suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države. Daytonski sporazum su nakon trosedmičnih pregovora, koji su počeli 1. novembra 1995. godine, parafirali predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Srbije Slobodan Milošević, čime je potvrđeno da je minuli četverogodišnji rat imao međunarodni karakter, uz aktivno sudjelovanje Srbije i Hrvatske u pokušaju komadanja BiH.  

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Warrena Christophera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Daytonski sporazum službeno je potpisan 14. decembra 1995. godine u Elizejskoj palači u Parizu. 

Potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu svjedočili su tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, generalni sekretar UN-a Boutros Boutros-Ghali, bivši francuski predsjednik Jacques Chirac, tadašnji britanski premijer John Major, generalni sekretar NATO-a Javier Solana, njemački kancelar Helmut Kohl, ruski premijer Viktor Černomirdin, kao i švedski premijer Carl Bildt, koji je, također, bio kopredsjedavajući mirovne konferencije u ime Evropske unije. 

Dejtonski sporazum je bio kulminacija tzv. "shuttle diplomatije", koju je vodio Richard Holbrooke sa svojim timom pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država. 

Inače, Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. 

Ovim dokumentom potvrđeni su – suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost države Bosne i Hercegovine, te propisane nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija, te način izmjene Ustava BiH. 

U trenutku potpisivanja, Dejtonski sporazum je donio dugo priželjkivani mir, te, istovremeno, i novu institucionalnu arhitekturu, odnosno takav organizacioni model države koji bi se mogao smatrati jedinstvenim – sui generis – s obzirom na to da se ne može podvesti pod uobičajene modele ustavnog uređenja. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...