KAD ŽELJANA ZOVKO DIJELI LEKCIJE: "BiH treba slijediti primjer Crne Gore i hitno postići dogovor s..."

"Jačanje saradnje s Bosnom i Hercegovinom u području migracija i upravljanja granicama je ključno Republici Hrvatskoj koja dijeli preko hiljadu kilometara granice sa zemljom", upozorava Željana Zovko

  • Regija

  • 22. Nov. 2023  

  • 5

Evropski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu unaprijeđeni sporazum između Evropske unije i Crne Gore oko operativnih aktivnosti koje provodi Evropska agencija za graničnu i obalnu stražu (Frontex) u Crnoj Gori.

Novi sporazum omogućit će Frontexu da podrži Crnu Goru raspoređivanjem osoblja bilo gdje na njezinom teritoriju, a ne samo na granici s Evropskom unijom, saopćio je Ured za odnose s javnošću Evropske pučke stranke.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je usvajanje unaprijeđenog sporazuma, naglasivši da će ojačana operativna saradnja između partnera sa zapadnog Balkana i Frontexa doprinijeti rješavanju problema nezakonitih migracija i dodatno poboljšati sigurnost na vanjskim granicama EU-a, prenosi BHRT.

Frontex je već raspodijelio preko 500 službenika u zemlje zapadnog Balkana koji pomažu lokalnom graničnom osoblju u čuvanju vlastitih granica u jeku velikih migrantskih pritisaka s kojima se suočavaju“, istaknula je Zovko i dodala da iako Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora već surađuju s Frontexom, to nije slučaj s Bosnom i Hercegovinom.

Jačanje saradnje s Bosnom i Hercegovinom u području migracija i upravljanja granicama je ključno Republici Hrvatskoj koja dijeli preko hiljadu kilometara granice sa zemljom. Pozdravljam napore predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto u što skorijem zaključivanju dogovora s Frontexom te pozivam sve političke aktere u zemlji da slijede primjer Crne Gore i ostalih zemalja na zapadnom Balkanu i hitno postignu dogovor. Dolazak Frontexa će pomoći zemlji u njezinoj borbi protiv prekograničnog kriminala, posebno krijumčarenja i trgovine ljudima te migrantskih pritisaka, a pritom će dodatno zaštititi i naše vanjske evropske granice“, zaključila je Zovko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...