SLAVEN GALIĆ NASRNUO NA ŽELJKA KOMŠIĆA ZBOG IMENOVANJA GENERALA OSBiH, “SB” SAZNAJE POZADINU OVE ODLUKE: "Marko Stojčić nije imao potrebnu školu, što je i NATO procijenio..."

Slaven Galić iz HDZ-a potencirao je etničku strukturu generalštaba OSBiH, navodeći da su svi predloženi Srbi i Bošnjaci imenovani, ali ne i Hrvati.

  • Vijesti

  • 28. Nov. 2023  28. Nov. 2023

  • 5

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, iz reda hrvatskog naroda Slaven Galić (HDZ BiH) izjavio je za Večernji list u Mostaru, mediji blizak Draganu Čoviću, da je nezadovoljan odlukom što Marko Stojčić nije imenovan u novi generalski kor Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). 

"Željko Komšić (član Predsjedništva BiH op.a.) je predložio generale koji nisu usuglašeni u ministarstvu, odnosno koje sam ja predložio. To je izvedeno mimo zakona. Jedan od predloženih kandidata nije imenovan na mjesto gdje je to trebalo i postavljen je čovjek koji ne ispunjava uvjete za tu generalsku poziciju. Osim toga umirovljen je general Marko Stojčić koji ima golemo ratno iskustvo, dao je golemi doprinos u Hrvatskome vijeću obrane tijekom Domovinskoga rata i jedan je od najboljih generala u BiH", kazao je Galić.

Potom je potencirao etničku strukturu generalštaba OSBiH, navodeći da su svi predloženi Srbi i Bošnjaci imenovani, ali ne i Hrvati.

Za Galića je sporno imenovanje Martina Propadala na čelo Komande za podršku, za kojeg navodi kako je navodno "birokratskom odlukom promaknut za dva čina što je protivno Zakonu o odbrani BiH"

Kako Slobodna Bosna saznaje iz izvora bliskih Željku Komšiću, Marko Stojčić nije mogao biti imenovan, jer nema dovoljno škole za ovakvu poziciju.

"Stojčić nije imao potrebnu školu, a NATO je sugerirao da se ne igramo sa školskom spremom generala Oružanih snaga BiH", izjavio je dobro obaviješteni izvor iz Demokratske fronte.

S.B.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...