SUSRET SA PREDSJEDNIKOM AZERBEJDŽANA: Vučić pokazao Alijevu kapacitete Vojske Srbije, pa se pohvalio oružjem

Na vojnom aerodromu "Narednik- pilot Mihajlo Petrović" u Nišu predstavljeni su protivdronski PVO sistemi, bespilotne i upravljane zračne i zemaljske borbene platforme, a svoju sposobnost predstavila je i 63. padobranska brigada i druge specijalne jedinice.

  • Regija

  • 10. Dec. 2023  

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Nišu, zajedno sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, prikazu naoružanja i sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije.

Na vojnom aerodromu "Narednik- pilot Mihajlo Petrović" u Nišu predstavljeni su protivdronski PVO sistemi, bespilotne i upravljane zračne i zemaljske borbene platforme, a svoju sposobnost predstavila je i 63. padobranska brigada i druge specijalne jedinice.

Prisustvuju i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i ministar finansija Siniša Mali i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Na aerodromu je izveden prkaz PASARS-16 u različitim varijantama sa antindron sistemom: PASARS - Mistral, četvorocijevac, sa novorazvijenim raketama zemlja-zrak, radar i ometač i PASARS - 16, "nulta" serija.

Zatim bit će prikazana ubojna sredstva rakete zemlja-zrak RLN-RF i RLN-TK i nove rakete zrak-zemlja, rakete ALAS i Loitering municija GAVRAN.

Vojska Srbije prikazala je i bespilotne letjelice PEGAZ, SENKA sa zemaljskim stanicom, Sistem RVML-02, VRABAC, Kiler dron OSICA, naoružani dron OBAD i naoružani mini KVADRIKOPTER.

Na Vojnom aerodrmu su i prikazane i kopnene besposadne platforme Mali Miloš V2, Mali Miloš V1, Mali Miloš logistički, Mali Miloš ultra laki i Zemaljska bezposadna platforma MF Niš.

Nakon toga Vojska Srbije predstavit će i Sistem za upravljanje vatrom minobacača.

63. padobranska brigada izvela je prikaz vertikalnog i horizontalnog manevra sa helikopterom H-145, Mi-35M, Mi-17 i Mi-8, modularnog terenskog vozila MTV, borbenih vozila Miloš 4x4 i Hamer.

Nakon toga svoje sposobnosti predstavila je i 72. brigada za specijalne operacije upotrebom helikoptera M-17 i daljinski upravljive besposadne platforme Mali Miloš N/V1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...