PROČITAJTE KOMPLETNU BIOGRAFIJU RANKA DEBEVCA, O KARIJERI, IMOVINI, PRIHODIMA: Prešutio jedan stan...

Debevec u Sarajevu ima stan koji mu je majka darovala 1996. godine. Sudski vještak je ovu nekretninu procijenio na nešto više od 330.000 maraka za hipotekarni kredit od 50.000 KM, koji je Debevec podigao u Hypo Alpe Adria Bank

  • Društvo

  • 20. Dec. 2023  

  • 0

U arhivi pod nazivom "Imovina sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini" koju je svojevremeno objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) za Ranka Debevca navodi se sljedeće:

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec rođen je 1964. godine u Sarajevu. 

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Prvo radno iskustvo stječe u Osnovnom sudu II kao pripravnik, a nakon 1995. godine počinje raditi za UNPROFOR i NATO kao prevodilac i savjetnik. 

Od 2005. godine je radio u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a tri godine nakon toga počinje raditi u Tužilaštvu BiH. 

Debevec je od 2012. sudija Suda BiH, a 2016. godine je izabran i za predsjednika ovog suda. Mandat predsjednika suda je obnovio 2022. godine, kada je bio i jedini kandidat za ovu funkciju. 

Protiv Debeveca je 2021. godine vođen disciplinski postupak. Ured disciplinskog tužioca (UDT) ga je teretio jer se u privatnim prostorijama susreo sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanom Mehmedbašićem, u vrijeme kada je protiv njega pred Sudom BiH vođen krivični postupak. 

Osim toga, UDT je Debeveca teretio jer je u financijskom obrascu za prijavu imovine prešutio jedan stan i zbog poruka koje je slao tužiteljici koja je radila provjere navoda iz prijave u kojoj je bilo i njegovo ime. Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a oglasila ga je odgovornim i izrekla mu javnu opomenu, ali ga je drugostepena komisija oslobodila odgovornosti.

Debevec u Sarajevu ima stan koji mu je majka darovala 1996. godine. Sudski vještak je ovu nekretninu procijenio na nešto više od 330.000 maraka za hipotekarni kredit od 50.000 KM, koji je Debevec podigao u Hypo Alpe Adria Bank.

Debevec nije htio razgovarati sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo.

Više detalja pogledajte ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...