MUSKOVA KOMPANIJA IDE KORAK DALJE: Tesla planira radikalnu promjenu, problem bi jedino mogla biti cijena…

Tako je kompanija Elona Muska došla u posjed ključnih patenta.

  • Auto

  • 25. Dec. 2023  

  • 0

Tesla, američki proizvođač automobila u vlasništvu milijardera Elona Muska, najavljuje bežično punjenje svojih vozila. Tačnije, bilo bi to bežično indukcijsko kućno punjenje za električna vozila. U nedavnoj epizodi serije Jay Leno’s Garage koja je tematizirala Cybertruck, glavni dizajner Franz von Holzhausen i potpredsjednik inženjeringa vozila Lars Moravy potvrdili su da kompanija radi na tehnologiji bežičnog punjenja.

Teslin je to pomak prema bežičnom punjenju u skladu je s dugoročnom vizijom tehnologije autonomnih vozila. Ideja je da, ako automobili mogu sami voziti, trebali bi se i puniti automatiziranim procesom. Unatoč potencijalnim prednostima, cijena bežičnih punjača mogla bi biti visoka. Potreba za induktivnom podlogom u podu garaže i induktivnim prijemnikom u vozilu mogla bi povećati troškove i težinu cjelokupnog sistema.

U julu je kompanija kupila za 76 miliona dolara kompaniju za tehnologiju bežičnog punjenja električnih vozila Wiferion, a potom ju je ekspresno prodala. Tako je kompanija Elona Muska došla u posjed ključnih patenta za razvoj vlastite tehnologije bežičnog punjenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...