HLADAN TUŠ ZA VUČIĆA IZ BERLINA: Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović otkrio šta čeka Srbiju…

Kaže i da ovakve izborne neregularnosti kakve su viđene u Srbiji na posljednjim izborima, nije vidio u svojih pet mandata.

  • Regija

  • 29. Dec. 2023  

  • 4

Njemačka je pouzdan partner Srbije, ali sa ovakvom političkom postavom dalje sarađivati je, ne samo iz ugla Njemačke, već Evrope i svijeta, gotovo pa nemoguće, kaže u itervjuu za novine “Nova” zastupnik Bundestaga Josip Juratović.

Kaže i da ovakve izborne neregularnosti kakve su viđene u Srbiji na posljednjim izborima, nije vidio u svojih pet mandata.

Vladajuća koalicija u Njemačkoj je nedvosmisleno osudila neregularnosti na izborima u Srbiji. Kakve to posljedice može imati na odnose dvije zemlje?

-Nije osudila samo vladajuća koalicija, već i sestrinska stranka Merkelinih konzervativaca, koji su do sada podržavali Aleksandra Vučića. Osim toga, nije osudila samo Njemačka, već i zemlje širom Evrope i svijeta kad su čuli izvještaje posmatrača i stranih diplomata. Ako je samo pola od toga tačno, onda je situacija više nego problematična. Njemačka je pouzdan partner Srbije, ali sa ovakvom političkom postavom dalje sarađivati je ne samo iz ugla Njemačke, već Evrope i sveta, više gotovo pa nemoguće. Međunarodna zajednica želi jaku i politički stabilnu Srbiju i to je moguće samo na temeljima demokratskih vrijednosti, koje su u Srbiji vidno narušene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se jedna država brutalno miješala u izbore u Srbiji. Mislite li da li se to odnosilo na Njemačku?

-Ne znam po čemu bi se to odnosilo na Njemačku ili bilo koju drugu zemlju EU. Niko od nas nije učestvovao u kampanji, osim eventualno radikali, koji inače podržavaju Aleksandra Vučića i antidemokratske strukture širom Evrope. Ako se neko brutalno miješao, onda to mogu biti samo zemlje kao što je dio BiH, bolje rečeno visoki funkcioneri i Srbi Republike Srpske, Crne Gore, eventualno i Hrvatske. Ali, to smo već osudili.

Po prvi put nakon izbora u Srbiji, izostale su čestitke lidera EU i SAD na pobjedi Vučiću i SNS-u. Kako to objašnjavate?

-Prvo, zašto čestitati Aleksandru Vučiću? Pa on uopće nije bio kandidat za bilo šta, već je zloupotrijebio prevremene izbore za svoj politički opstanak. Drugo, načinom na koji vodi državu, a pogotovo u pogledu ove kampanje, niko osim najvećih autokrata ne može poštovati njegovu politiku. I treće, međunarodna zajednica je toliko izigrana politikom više lica Aleksandra Vučića, da s njim niko više ozbiljno ni na istoku, a pogotovo ne na zapadu, ne računa. Previše je bilo jeftine muzike za svaku publiku, po želji. Globalna situacija je preozbiljna da bi svijet mogao sebi da priušti još i taj luksuz. Međunarodna zajednica želi Srbiju kao politički pouzdanog partnera, koji će biti faktor mira i stabilnosti u regionu. A to svi već gotovo četiri decenije balkanske krize nestrpljivo očekujemo.

Već sam napomenuo da neregularnosti oko izbora na zapadnom Balkanu nisu ništa novo. Ali, ovakva brutalna kampanja je do sada bila neviđena. Osim toga, do sada je bio problem i to što opozicija nije spretno nastupila i nije imala tako odlučnu podršku naroda kao sada. U ovoj kampanji je bilo predvidljivo da je posrijedi borba Davida protiv Golijata, koji je samo na prvi pogled odnio pobedu. U stvarnosti je moralno pobijedio David, dakle opozicija. A kad postoji moralna pobjeda, samo je pitanje vremena kad nastupa stvarna, kazao je Juratović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...