DRAGAN ČOVIĆ VJERUJE U DOGOVOR S TROJKOM: "Nema potrebe za Schmidtovim intervencijama"

"Često pričam s Dodikom iz više razloga, a jedan od njih je što mislim da moramo zajedno raditi, rješavati neke probleme", kaže lider HDZ-a BiH

  • Politika

  • 30. Dec. 2023  

  • 4

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako vjeruje u dogovor s Trojkom oko sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona te da nema potrebe za intervenciju visokog predstavnika.

"Meni bi bilo žao da visoki predstavnik bilo što nametne jer mislim da nema ni jednog razloga za to. To govorimo jer postoji iskazana volja parlamentarne većine da pripremimo izborni zakon te da ga do kraja siječnja stavimo u parlamentarnu proceduru. Dominantno je tu problem između HDZ-a i “Trojke”. Imamo jasnu većinu u oba doma. Idemo na tome raditi intenzivno i mislim da ćemo do kraja siječnja sve završiti, kazao je Čović u intervjuu za bh. izdanje “Večernjeg lista”, a koji prenosi Fena.

Govoreći o tome što sve izborna reforma treba obuhvatiti Čović ističe da je to apsolutno pitanje legitimnog predstavljanja, način biranja u domove naroda i Predsjedništvo jer “nema veće ugroze integritetu izbornog procesa od ovog lažnog predstavljanja koje imamo danas u instituciji hrvatskog člana Predsjedništva”.

"Tako da se ne zanose oni koji misle nekoga prevariti i da će se o tome šutjeti sljedeće tri godine. Oni koji to misle jako griješe oko toga. Naravno da je treći dio ovo što se zove uvjetno, ti tehnički uvjeti za organiziranje izbora kako bi se izbjeglo lažno predstavljanje, kako bi se izbjeglo poništavanje glasova, razne zloporabe, kako riješiti popise da nema onih koji nisu među živima. Mi želimo da se riješi i pitanje kome pripada mandat ako, primjerice, netko nakon deset dana napusti neku stranku ili subjekt. Za mene je prevažno pitanje zašto nemamo izvanrednih izbora. Hoćemo li čekati četiri godine ako, primjerice, vlast uopće ne funkcionira ili se ne može uspostaviti? Razmišljalo se i kako spojiti opće i lokalne izbore kako bi se smanjilo vrijeme kampanja, a dalo više prostora vlastima da provode reforme. Ovdje se, nažalost, sve svelo na to hoćemo li odrediti otisak prsta ili zjenice pa riješiti identifikaciju neke osobe ili hoćemo li obradu podataka vršiti koristeći najmodernije tehnologije. Ponavljam, mi podržavamo krajnju transparentnost izbornog procesa. U te izmjene trebalo bi uvrstiti i kaznene odredbe koje je nametnuo visoki predstavnik. Prošlo je godinu dana i ništa se nije učinilo", ističe Čović.

On ističe da je samo nametanje bilo čega kontraproduktivno našem europskom putu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...