JAČAJU EKONOMSKU SARADNJU: Saudijska Arabija službeno se pridružila Putinovom i Xijevom savezu

Saudijski ministar vanjskih poslova rekao je u augustu da će kraljevstvo proučiti pojedinosti prije predloženog datuma pristupanja 1. januara i donijeti "odgovarajuću odluku".

  • Ekonomija

  • 02. Jan. 2024  

  • 0

Saudijska državna televizija objavila je danas da je Saudijska Arabija službeno ušla u međuvladinu organizaciju BRICS, prenosi Hina.

Saudijski ministar vanjskih poslova rekao je u augustu da će kraljevstvo proučiti pojedinosti prije predloženog datuma pristupanja 1. januara i donijeti "odgovarajuću odluku".

Princ Faisal bin Farhan rekao je da je skupina BRICS "koristan i važan kanal" za jačanje ekonomske saradnje.

BRICS su do sada činili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, a osim Saudijske Arabije 1. januara pristupit će mu i Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Iran i Etiopija. 

Ulaze u BRICS u trenutku napetosti između Kine i SAD-a

Ulazak Saudijske Arabije dolazi u trenutku geopolitičkih napetosti između SAD-a i Kine i jačanja kineskog utjecaja u Saudijskoj Arabiji.

Unatoč i dalje snažnim vezama sa SAD-om, Saudijska Arabija sve više ide vlastitim putem jer smatra da je Washington manje predan sigurnosti Zaljeva nego prije.

Kina, najveći kupac saudijske nafte, predvodi pozive da se BRICS proširi kako bi bio protuteža Zapadu i predstavnik Globalnog juga. Argentina je u novembru poručila da neće pristupiti BRICS-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...