MILAN DUNOVIĆ ZA "SLOBODNU BOSNU": "Dodik vodi procese koji ne mirišu na njegov kraj i izuzetno su OPASNI!"

Najava predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će "kreirati izborni zakon" i da će RS "sama sprovoditi svoje izbore" još jedan je udar političkog vođe bh. Srba na državu BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

  • Politika

  • 04. Jan. 2024  04. Jan. 2024

  • 8

Najava predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će "kreirati izborni zakon" i da će RS "sama sprovoditi svoje izbore" još jedan je udar političkog vođe bh. Srba na državu BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

Tim povodom kontaktirali smo zastupnika DF-a u državnom parlamentu Milana Dunovića koji navodi kako je Dodik i prije godinu dana najavljivao vlastiti izborni zakon, kao i nedavno da će proglasiti samostalnost RS-a.

"Vidjeli smo i da je visoki predstavnik prošle godine izjavio da se 9. januar više neće obilježavati. Evo, sve upućuje na to da hoće i zapravo Milorad Dodik slijedi svoje politike. Nikakvo to iznenađenje nije. Međutim, ovdje se postavljaju dva pitanja. Prvo šta će uraditi visoki predstavnik, da li će išta uraditi i da li ima realnu moć kada je Dodik u pitanju?! I drugo pitanje, šta rade koalicioni partneri Milorada Dodika koji često tvrde da se promijenio, da je na evropskom putu, da on ne misli ozbiljno itd", prokomentirao je Dunović za "SB" dodajući kako svi mi vidimo da Dodik, ne da misli ozbiljno, nego konstantno pomjera granice i gleda dokle može s obzirom na mlaku reakciju i visokog predstavnika, i njegovih koalicionih partnera.

"Izgleda da ta granica čak u ovom momentu i ne postoji", zaključuje Dunović.

S obzirom na to da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prošle godine podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika zbog neobjavljivanju odluka Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) u Službenom glasniku RS-a i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, zbog čega se sada na Sudu BiH protiv Dodika vodi postupak, Dunovića smo upitali za komentar da li očekuje reakciju Tužilaštva BiH ako se proslava 9. januara ipak bude obilježila, a po svemu sudeći hoće.

"Nemam prevelika očekivanja od Tužilaštva zbog svega onoga što se dešavalo prije, a i zbog same činjenice da optužnica koja je podignuta protiv Dodika nije optužnica za narušavanje teritorijalnog poretka, već za krivično djelo nepoštivanja odluka visokog predstavnika za šta je predviđena manja kazna. Moram biti iskren, ja ne očekujem da će Tužilaštvo napraviti ozbiljne korake", prokomentirao je Dunović.

"Milorad Dodik ima toliko sabranih djela da je Tužilaštvo moglo nebrojeno puta da reaguje", dodao je Dunović.

Ukoliko izostanu reakcije visokog predstavnika i Tužilaštva BiH na održavanje proslave za neustavni Dan RS-a, pitali smo Dunovića o kakvom onda političkom stanju u državi možemo govoriti.

"Mi možemo očekivati da će njegovi koalicioni partneri ponovo pokušati da relativiziraju ovo. Pitanje za njih je da li su zaista toliko nesposobni pa da ne vide šta Dodik radi ili su njegovi tihi saučesnici. Ja ne znam koja je gora opcija. I očito da treća opcija gdje će se oni suprotstaviti, zaustaviti neke procese Dodikovog pokušavaja ovladavanja institucijama se ne dešava. Godinu dana Vijeće ministara funkcioniše, koalicija funkcioniše, stalno se hvale da su oni napravili neke nove pomake, nove procese, napredak, a svi mi vidimo, ne da napretka nema, nego da jedini napredak koji postoji je napredak SNSD-a u institucijama", kategoričan je Dunović.

Kako postoje i mišljenja da su ovo Dodikovi potezi pred kraj političke karijere i njegov mogući bijeg iz BiH ukoliko bi se morao suočiti sa sudskim procesuirnajem, Dunović smatra da bi bilo lijepo da je to tačno.

"Ali ne možemo mi u Bosni i Hercegovini sjediti skrštenih ruku i reći: 'Znate, ovo je kraj!' Trenutno, Dodik vodi takve procese koji ne mirišu na njegov kraj i koji su izuzetno opasni, i neophodno je suprostavljanje takvih njegovih pokušaje", prokomentirao je Dunović navodeći da nada više nije dovoljna, nego da je odgovornost na onima koji su s njima u vlasti, koji na Vijeću ministara glasaju za finansijski plan za izgradnju Uprave za indirektno oporezivanje, za koju, kako navodi, se zna kako se došlo do toga i ko će dobiti tendere.

"Znamo i za neke nove stvari, a sve to pravdaju proevropskim Dodikom", rekao je za kraj razgovora za "Slobodnu Bosnu" državni zastupnik Milan Dunović.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...