TOKOM MISIJE OBUKE: Američki bombarder kakav je prošle godine letio iznad Sarajeva srušio se u SAD-u

Teški bombarder američkih zračnih snaga B-1B Lancer srušio se u četvrtak dok je prilazio bazi zračnih snaga Ellsworth u američkoj državi Južna Dakota.

  • Svijet

  • 05. Jan. 2024  05. Jan. 2024

  • 0

"B-1B Lancer zračnih snaga dodijeljen bazi zračnih snaga Ellsworth srušio se jučer oko 17:50 dok je pokušavao sletjeti na instalaciju", stoji u saopćenju.

U vrijeme nesreće bio je u misiji obuke. U avionu su bila četiri člana posade. Sva četiri su se sigurno katapultirala. Nadzorni odbor će ispitati nesreću.

B-1B Lancer je nadzvučni konvencionalni bombarder s mogućnostima dugog dometa koji služi Zračnim snagama Sjedinjenih Američkih Država od 1985. godine. Aktivno je raspoređen u borbenim operacijama iznad Afganistana i Iraka od 2001. godine.

Avioni ovog tipa su u maju prošle godine izvršili niski prelet iznad Sarajeva u znak partnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine.

Bombarderi su preletjeli Sarajevo, ali su se ta dva bombardera B-1B mogli vidjeti u cijeloj zemlji.

Pored ovog događaja, letjelice su, također, učestvovale u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle, koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole OS Bosne i Hercegovine i Specijalnih snaga vojske SAD-a.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa, koji od svih letjelica u avijaciji može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje.

Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...