ZLIKOVCI POBJEGLI OD PRAVDE: U proceduri raspisivanje potjernice za nepravomoćno osuđenim zbog zločina u Zecovima

Presudom je Dušan Milunić osuđen na 12 godina zatvora, Zorić na 20, Stojnić na osam, Zoran Milunić na 14 i Ljubiša Četić na pet godina zatvora.

  • Hronika

  • 09. Jan. 2024  

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine pokrenuo je proceduru raspisivanja međunarodne potjernice za Dušanom Milunićem, Ilijom Zorićem i Zoranom Stojnićem, koji su nepravosnažno osuđeni za zločine počinjene u Zecovima kod Prijedora, potvrđeno je za Detektor.

Procedura za raspivanje potjernice je pokrenuta zbog činjenice što njih trojica nisu pronađena na adresama stanovanja nakon što im je Sud BiH odredio pritvor tokom izricanja prvostepene presude, piše Detektor.ba.

Dušan Milunić, Zorić i Stojnić, skupa sa Zoranom Milunićem i Ljubišom Četićem, prvostepenom presudom od 22. decembra prošle godine su osuđeni na ukupno 59 godina zatvora za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi, dok su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović oslobođeni optužbi.

Sa izricanjem ove presude, četvorici nepravosnažno osuđenih je određen pritvor, dok su Ljubiši Četiću izrečene mjere zabrane. Iz Suda je ranije potvrđeno za Detektor da je Zoran Milunić sproveden u pritvorsku jedinicu u Vojkovićima, dok Dušan Milunić, Zorić i Stojnić nisu pronađeni na adresama stanovanja.

Presudom je Dušan Milunić osuđen na 12 godina zatvora, Zorić na 20, Stojnić na osam, Zoran Milunić na 14 i Ljubiša Četić na pet godina zatvora.

Prema presudi, u okviru širokog i sistematskog napada vojnih i policijskih snaga Republike Srpske, u Zecovima je ubijeno 69 civila, dok 32 tijela još nisu pronađena.

Dušan Milunić je, u svojstvu komandira Rasavačke čete, proglašen krivim za prisilno preseljenje. Stojnić je proglašen krivim da je u toku akcije ubio jednog civila, a Zoran Milunić da je s drugima učestvovao u lišavanju života tri civila. Četić je osuđen po optužbi da je udarcima nanio teške duševne i fizičke patnje jednom civilu.

Zorić je, prema presudi, s drugima došao do kuće u kojoj su bili žene i djeca, na koje su zapucali i usmrtili sve osim, tada petnaestogodišnjeg, Zijada Bačića, koji se sakrio na konjska kola i preživio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...