PUPOVAC SVE PO SPISKU: "Neki ljude nazivaju gejevima, a dali bi dupe da bi mogli dobiti koji glas više"

Pupovac kaže da su stanovnici Vukovara pokazali kakav grad žele imati.

  • Regija

  • 14. Jan. 2024  

  • 0

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je gostovao na N1 gdje je govorio o mnogim temama, između ostalog i o huliganskom napadu na djecu u Vukovaru na pravoslavni badnjak.

Na pitanje je li nasilje u Vukovaru bio zločin iz mržnje, Pupovac odgovara da po “svemu što smo dosad čuli i što se ranijih godina događalo, može se reći ili poći od pretpostavke da je riječ o zločinu iz mržnje”.

Predsjednik SDSS-a priznaje da ga nasilje nije iznenadilo, no da su ga iznenadili roditelji koji su krenuli u akciju.

“Apsolutno je prelilo čašu jer Vukovar je talac, građani Vukovara su taoci određene politike s kojom su počeli obračuni navijačkih grupa u funkciji međuetničkog sukobljavanja i to je počelo s aktualnim gradonačelnikom. Bilo je spontanih sukoba kao u nizu mjesta, ali organiziranog politički sponzoriranog nije bilo”, priča Pupovac.

Politika pretvara Vukovar u grad slučaj

Dalje kaže kako niko ranije tome nije pridonosio nego oni koji žive na “ratnim politikama”.

“A politici produbljivanja međuetničkih sukoba, distanci i mržnje, stalnim traženjem razloga da su Srbi višak u tom gradu, traženjem krivaca u kojima su Srbi krivci i onda se ispostavi da zapravo ta politika pretvara grad Vukovar u grad slučaj”, smatra.

U Vukovaru se, umjesto grada u kojem treba dostojanstveno obilježavati stradanje, dobiva grad koji se pretvara u ideološko nadmetanje između normalnog i ekstremističkog.

“Vukovar ima sve pretpostavke, mnogo volje nego mnogi gradovi u Slavoniji, da bude grad prosperiteta, ali nije. neki jesu prosperirali, politički i drugačije, ali Vukovar nije”, nastavlja Pupovac.

 

Vukovarci su pokazali kakav grad žele imati

Pupovac kaže da su stanovnici Vukovara pokazali kakav grad žele imati.

“Pitajte ljude koji su tamo, vaše kolege, građane Vukovara. jasnim su porukama rekli što ne žele u gradu i koga ne žele – nasilnike i političke poruke koje potiču na nasilje. Ovo je prvi put da su svi građani bez obzira na nacionalnost, i zato sam ponosan na te ljude, silno sam im zahvalan, motivirani time da sačuvaju svoju djecu i mir, zapravo su se izdigli iznad toga i pokazali kakav bi grad željeli”, kaže Pupovac.

Predsjednik SDSS-a kaže da je policija “između dvije vatre i nedovoljno efikasnog sudstva, različitih političkih utjecaja i pritisaka i javnog mnijenja koje politika kreira”. No, ističe kako se snalaze što je bolje moguće.

“Ne smijemo policiju koja još koliko toliko čuva mir, označiti kao isključivog krivca. Kao što nigdje ne smijemo generalizirati, ni kod navijača to ne smijemo. Većina su posvećena navijanju za svoje klubove. Ovo su ekstremističke grupe u funkciju politike”, poručuje Pupovac.

Problem se ignorira zbog populizma i pokojeg glasa

Na pitanje koja je direktna veza između vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i nasilja koje se dogodilo u Vukovaru, Pupovac objašnjava kako na hrvatskoj političkoj sceni postoje ekstremizacije.

“Ako nekome prijetite da ćete ga baciti u Dunav jer dolazi položiti vijenac za sve žrtve, dovodite ekstremiste iz braniteljske populacije koji nose ekstremističko znamenje. Dovodite navijače i pripremate ih za to da izvedu takvu radnju. Oni će reći da nisu takvi, ali ako tako postupaju, što su drugo? Nije samo ekavica, nego suzbijanje ekstremističkog ponašanja navijača bez obzira kojeg kluba. To mora postati briga države. Možda napadnu nekoga tko govori dalmatinskim dijalektom”, kaže Pupovac.

Kaže i kako se ovom problemu ne posvećuje dovoljno pažnje, jer je s jedne strane riječ o huliganima, a s druge o “našim dečkima”. “Razlog je populizam i pokoji glas na izborima. Neki ljude nazivaju gayevima, a dali bi one stvari kad bi dobili koji glas više. Dali bi dupe da bi mogli dobiti koji glas više, a druge će optuživati za ne znam što, seksualnu sklonost. Tako to rade i u drugim okolnostima bez osjećaja odgovornosti za javni i društveni moral”, kaže.

Ljudi ga kritiziraju što sarađuje s HDZ-om

Pupovac kaže kako i na njegov račun stižu kritike zbog koalicije SDSS-a s HDZ-om, isto kao što i premijer Andrej Plenković tvrdi da se protiv njega vodi kampanja jer sarađuje sa SDSS-om.

“Sigurno ima građana srpske nacionalnosti koji nisu zadovoljni s našom koalicijom. Međutim, najveći dio naših birača razumije da naša odluka nije usmjerena da čuvamo nešto što ne valja, nego da sačuvamo društvo od gorega i da se ne uništava ono što valja”, kaže Pupovac.

O zadovoljstvu koalicije s HDZ-om, Pupovac kaže kako ima ograničen prostor za uspješnu suradnju, budući da postoji određena omraza u Saboru i javnosti prema tome. Tvrdi i kako dobar dio političkih stranaka na tome gradi prostor za uspješnu suradnju. “Zar ne bi bilo normalno, ako razvijamo programe za boljitak srpske zajednice, da se to može normalno prezentirati kao rezultat rada koalicije, a ne da se provlači kao nešto nepoželjno? Ima slabosti u Vladi”, kaže Pupovac.

Na pitanje o kojim je tačno slabostima riječ, Pupovac odgovara kako ih ima više. Jedna od njih su kadrovski potencijali, odnosno, “nesretan i nespretan izbor ministara i članova Vlade”.

Pupovac priznaje kako ga brine što je određen dio Plenkovićeve vlade otišao zbog korupcijskih skandala. “Tu je neophodno napraviti i političku selekciji i u postupanju više nego što je dosad napravljeno. No, treba razlučiti političku kampanju u borbi protiv vlasti od stvarnog stanja”, kaže Pupovac.

“Institucije kao što je DORH moramo dovesti u mnogo bolje stanje. Imali smo DORH koji su sufinancirale međunarodne organizacije i druge države kao da je riječ o nevladinim organizacijama. Ta vrsta zanemarivanja procesa institucionalizacije, to je sustavno zanemarivanje”, nastavlja Pupovac.

Predsjednik SDSS-a potom tumači da je prema njegovom mišljenju kapitalizam predatorski tip društva, “u kojem je pljačkanje i oduzimanje javnog dobra opća pojava i ako nemaš regulatorne mehanizme, gotovo je”. “Mi smo se kasno počeli buditi iz te priče. nismo tome posvetili adekvatnu pažnju. To je jedna od slabosti ne samo ove, nego i prethodnih vlada”, kaže, između ostaloga. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...