VJEROVALI ILI NE: Ove četiri zemlje još uvijek nisu priznale HRVATSKU kao nezavisnu državu

Sutra je 32. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

  • Regija

  • 14. Jan. 2024  

  • 0

Dana 15. januara 1992. Hrvatsku su priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a Njemačka je taj dan odmah uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom. Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske 25. juna 1991. godine.

Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija i sljedeći dan su se novosamostalne države uzajamno priznale.

Paralelno je tekao proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, gdje su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su priznale Hrvatsku tokom 1991, a od njih prva Litvanija. Te države su u to doba i same bile tek djelimično priznate.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka. Vatikanska diplomatija, kao prva u svijetu, još je 3. oktobra 1991. godine objavila da radi na hrvatskom međunarodnom priznanju.

Od opće priznatih zemalja Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. decembra 1991. Island je također prvi priznao i baltičke republike: Litvaniju, Latviju, Estoniju. Istog dana je Njemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo da stupi na snagu 15. januara 1992. Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan. Vatikan je priznao Hrvatsku 13. januara, a San Marino 14. januara.

alt

Hrvati (Foto: Profimedia)

Dana 15. januara 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Evropske unije, ali i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Sljedećeg dana uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja januara Hrvatsku su priznale 44 države.

Rusija je Hrvatsku priznala u februaru, Japan u martu, SAD u aprilu, a Indija u maju. Do 31. decembra 1995. Hrvatsku su priznale 124 države. Hrvatska i SR Jugoslavija sklopile su Sporazum o normalizaciji odnosa, koji je uključivao uzajamno priznanje, 23. augusta 1996, a uspostavile su diplomatske odnose 9. septembra iste godine. Ali, do danas Hrvatsku još nisu priznale četiri zemlje - Butan, Liberija, Niger i Tonga.

Među zemljama koje su relativno nedavno priznale Hrvatsku su Somalija koja je to učinila u februaru 2022, dok su Centralnoafrička Republika i Togo to učinili isti dan - 18. septembra 2023. Pedesetak zemlja nikad nije formalno donijelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...