VASKOVIĆ OTKRIVA ŠOKANTNE DETALJE HAOSA U SNSD-u: "Vlado Đajić teško ponizio Milorada Dodika, slijedi dramatičan rasplet…"

Dodikovim „potkupljenim“ odbornicima, kako ih je nazvao Đajić, pridružio se i Saša Čudić.

  • Mini market

  • 16. Jan. 2024  

  • 0

Iako je SNSD dvadesetak godina vladao Banjalukom, ne može se reći da je tim gradom u potpunosti vladao Dodik. Sve do dolaska Igora Radojičića na čelo Gradskog odbora Banjaluka, vodeću riječ vodio je Nebojša Radmanović.

To je u praksi značilo da Dodik može ući u prostorije Gradskog odbora samo kada mu to Radmanović dozvoli.

Ovdje treba podsjetiti da je Radmanović godinama bio Radojičićev politički mentor. 

Do razlaza između njih dvojice je došlo kada je, svojevremeno, Dodik umjesto Radojičića za premijera Republike Srpske postavio Željku Cvijanović. Iako se očekivalo, u tom raskolu Radmanović nije podržao Radojičića, što mu ovaj nije nikada zaboravio, piše novinar Slobodan Vasković.

-Nakon što je Radojičić 2013. godine izabran za predsjednika Gradskog odbora Banjaluka, on ga je značajnim dijelom očistio od Dodikovih kadrova. 

Tako su za Dodika i njemu bliske tajkune u periodu od 2016. do 2020. godine, koliko se Radojičić nalazio na funkciji gradonačelnika Banjaluke, vrata Gradske uprave u značajnoj mjeri bila zatvorena. 

Doduše, Radojičić je imao svoje tajkune, kojima je vrlo rado otvarao pomenuta vrata.

Nakon što je Radojičić poražen na lokalnim izborima 2020. godine, Dodik ga je, brže bolje, smijenio sa mjesta predsjednika Gradskog odbora Banjaluka.

Na njegovo mjesto postavio je Vladu Đajića, misleći da će on bespogovorno izvršavati njegova naređenja.

Dešavanja protekle sedmice pokazala su da Đajić ima više herca nego što su svi mislili: On se usprotivio Dodikovom naređenju da odbornici SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka podrže rebalans budžeta za 2023. godine Draška Stanivukovića

Da je takav rebalans usvojen, radilo bi se o protivzakonitom aktu, jer važeći propisi ne dozvoljavaju da se rebalans vrši nakon isteka budžetske godine. To je čak potvrdilo i Ministarstvo finansija Republike Srpske, koje je pod potpunom kontrolom SNSD-a.

Budžetske praznine koje je trebao da popuni rebalans su nastale usljed nenamjenskog trošenja budžetskog novca Draška Stanivukovića. 

SNSD u Skupštini grada Banjaluka ima 11 odbornika. Od tog broja, uprkos telefonskim pozivima Milorada Dodika i Igora Dodika, samo dvoje odbornika je poslušalo naređenje - da podrže Stanivukovićev nezakoniti rebalans. Radi se o Marinku Umićeviću i Rankici Pušić. Preostalih 9 odbornika je stalo na Đajićevu stranu.

Za Stanivukovićev rebalans nije imao namjeru da glasa ni Milko Grmuša, odbornik PDP-a. Tome treba dodati da je Grmuša istovremeno i potpredsjednik PDP-a i da je jedan od rijetkih u toj stranci koji kritikuje Stanivukovića.  

Dodikovim „potkupljenim“ odbornicima, kako ih je nazvao Đajić, pridružio se i Saša Čudić.

Dodik se sasvim izvjesno zaprepastio kada je shvatio da Đajić nema namjeru da postupa po njegovim naređenjima. 

Ne bi me začudilo da su Dodika polivali vodom nakon što je pročitao Crtinu izjavu da će svi „potkupljeni“ odbornici biti sankcionisani. U prevodu, to je bila poruka da će Crta sankcionisati Dodika.

U narednim danima ćemo pratiti rasplet rata između Crte i dvojca Dodik/Stanivuković. Za pretpostaviti je da će se pomenuti dvojac povući pred Crtom. Razlog je jednostavan: ušli smo u izbornu godinu i Dodik ne može sebi dozvoliti luksuz da raspušta Gradski odbor Banjaluka, zaključio je Vasković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...