IZGRADNJA PLINOVODA KA HRVATSKOJ UZNEMIRILA AMERIČKI STATE DEPARTMENT: Ko će ga graditi, ko će na crnu listu SAD-a i kakvi su interesi Dragana Čovića?

Bez zadrške, ulogu glavnog krivca za stopiranje izgradnje pripisuje Čoviću, i sa samo nekoliko rečenica ruši političke ciljeve o osnivanju i ovladavanju novim gasnim preduzećem. Hladan tuš za Čovića, a za ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i Dom naroda Federacije poziv za akciju.

  • Ekonomija

  • 20. Jan. 2024  21. Jan. 2024

  • 0

Hoće li Južna interkonekcija (odnosno plinovod između BiH i Hrvatske) i insistiranje na novom poduzeću s hrvatskim predznakom Dragana Čovića dovesti na crnu listu SAD-a. Onu koja znači sankcije i na kojoj se spisak bh. političara svako malo povećava, piše Federalna televizija.

BiznisInfo.ba podsjeća da HDZ traži da se formira novo preduzeće koje će graditi i upravljati gasovodom, a stranke iz Sarajeva traže da to radi BH-Gas. Formiranjem novog poduzeća stvorio bi se paritet kao što postoje dva telekoma, dvije elektroprivrede itd. u Federaciji.

Ovaj plinovod za Ameriku važan je jer će se njime ukinuti plinska ovisnost BiH o Rusiji, ali i omogućiti da BiH, između ostalog, dobije i američki plin koji će stizati u luku na hrvatskom otoku Krku.

Strateško pitanje za Federaciju odavno je političko. Ekonomski cilj pretvoren u onaj kojim se razvlašćuje država. Na korupciju i samodjelovanje upozorio je i Antony Blinken, državni tajnik SAD-a. Poziva koalicijske partnere da utječu na lidera HDZ-a BiH. Riječi koje, za sada, ne mijenjaju mnogo, podsjeća FTV.

Obećana Južna interkonekcija dugo je politički blokirana, bez zakona i dogovora. Odugovlačenje i ugrožavanje projekta, moglo bi, ipak, doći na naplatu. Upozorenje stiže iz SAD-a. Kritike, odgovorni, prozvani i pozvani. Sve u jednom pismu. Autor američki državni sekretar Antony Blinken.

Bez zadrške, ulogu glavnog krivca za zaustavljanje izgradnje pripisuje Čoviću, i sa samo nekoliko rečenica ruši političke ciljeve o osnivanju i ovladavanju novim plinskim poduzećem. Hladan tuš za Čovića, a za ministricu vanjskih poslova Elmedina Konakovića i Dom naroda Federacije poziv za akciju.

"S obzirom na to da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim pitanjem. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sustava u Federaciji su duplirani, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodjelovanje mogli bi ugroziti put BiH u EU", poručio je Blinken.

Pozvani Konaković u pismu vidi neupitnu podršku SAD-a našoj državi. Pozicija Trojke je, kaže, jasna. Ne, partnerima ostavlja prostor za razgovor.

"Ponudili smo neka kompromisna rješenja da se u BH-Gasu napravi čak i neka reorganizacija, ali da se ne ide na kantonalne nivoe s ovom pričom, da ne razvlašćujemo državu Bosnu i Hercegovinu u njenim nadležnostima. Nadam se da ćemo mi u duhu naših dobrih odnosa koje imamo s HDZ-om iskreno razgovarati o ovoj temi i naći rješenja”, kaže Konaković.

Stavove unutar HDZ-a i HNS-a pismo se nije promijenilo. Ciljevi ostaju isti. Novi plinovod znači i novi operater.

"Može se riješiti na način da se formira posebno poduzeće koje će upravljati izgradnjom tog plinovoda. Ali može se riješiti na sličan način kako je riješeno pitanje Elektroprijenosa. Da se osnuje nova kompanija po principu pariteta i na taj način da se sa državne razine upravlja plinovodom. biznisom", navodi Božo Ljubić , predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Strateški projekt pretvoren u političko pitanje pod kontrolom HDZ-a nije novost. Baš kao i upozorenje. U priči Južne interkonekcije, Čović je još prošle godine označen kao glavni krivac za blokadu. Ambasador SAD-a Michael Murphy prvi upozorio, Blinken potvrdio.

"Bosna i Hercegovina se nalazi na energetskoj raskrsnici, ali Dragan Čović i HDZ BiH blokiraju put ka evropskim integracijama i energetskoj sigurnosti. Nepostupanjem predstavlja jasan signal i BiH i međunarodnoj zajednici šta su točno prioriteti za Dragana Čovića i HDZ-a BiH", rekao je Murphy.

Unatoč upozorenju, Čović je nastavio istim putem. A ovaj pravac, čini se, umjesto do cilja vodi ka sankcijama. Posljednje pismo moglo bi biti najava konkretnijeg djelovanja SAD-a.

"Dragan Čović je na korak od američkih sankcija. Povod je južna plinska interkonekcija, a razlozi su dublji – korupcija, povezanost s Dodikom i mogućim Rusima, nacionalizam… Sankcije su spremne, trebale su biti nametnute prije Nove godine, ali htjelo se probati još jednom “, kaže Ivica Puljić, reporter Aljazeere Balkans.

Dok su sankcije za petama, Čović ima priliku lične interese zamijeniti za interes građana. I umjesto insistiranja na novom poduzeću po njegovoj mjeri, Federaciji omogućiti sigurno snabdijevanje plinom preko Južne interkonekcije. Isti zadatak je i za Čovićeve partnere. Jer iza prethodnih poteza, sjednica s pompeznom najavom, ostala su samo obećanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...