SKUPINA HRVATSKIH UMJETNIKA PODRŽALA SEVERINU: Jergović, Dežulović i drugi umjetnici objavili "Proglas za Aleksandra i njegovu majku"

Oni smatraju da su dužni upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojem bi "proceduralna greška" nekog suda bila važnija od ljudskog prava na dom.

  • Kultura

  • 26. Jan. 2024  

  • 0

Nakon što je regionalno popularna pjevačica Severina izgubila skrbništvo nad svojim sinom Aleksandrom, kojeg je dobila u braku sa Milanom Popovićem, skupina hrvatskih umjetnika odlučila je javno podržati pjevačicu i njenog sina, za kojeg se navodi da je odabrao živjeti sa majkom. Sarajevski pisac sa zagrebačkom adresom Miljenko Jergović tim je povodom putem svog Facebook profila podijelio link na tekst u kojem se skupina od 30 umjetnika, među kojima su Boris Dežulović, Emir Imamović Pirke, Rade Šerbežija, i Filip Šovagović. oglasilo o Severininom slučaju.

On je rekao da je jedna književnica zajedno sa svojim kolegicama razmišljala šta bi mogla učiniti za Severinu i njenog sina. Tako je nastao kratki tekst "Proglas za Aleksandra i njegovu majku" kao znak podrške ne samo njima, nego svima koji bi se mogli naći u sličnim situacijama.

"Književnica i gazdarica šibenskoga književnog festivala Škure je s nekim prijateljicama, također spisateljicama, cijelu jednu noć 'dumala' što bismo mogli učiniti za jednoga dječaka i njegovu majku, a što bi, istovremeno, bilo makar od simbolične pomoći brojnim drugim djevojčicama i dječacima, i njihovim očevima ili majkama koji se zateknu 'u mašinama za mljevenje mesa' hrvatskoga socijalnog sustava i pravosuđa. Kako biti solidaran, kako pokazati empatiju? Iz toga je nastao kratki 'Proglas za Aleksandra i njegovu majku' koji je potpisalo dvadeset i sedmero nas koji se bavimo pričanjem priča i imaginiranjem svjetova. "Proglas za Aleksandra i njegovu majku" slobodni ste dijeliti i objavljivati", napisao je Jergović.

 U tekstu se navodi da su oni zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je Severini oduzeto skrbništvo.

"Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku 12-godišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković", ističu na početku.

Oni smatraju da su dužni upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojem bi "proceduralna greška" nekog suda bila važnija od ljudskog prava na dom. "Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu “proceduralne greške", naveli su.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...