SZIJJARTO SE SASTAO S DODIKOM: Bili smo, a i dalje smo protiv bilo kakvih sankcija

Dodik je potvrdio dobre odnose s Mađarskom, posebno u oblasti energetike.

  • Vijesti

  • 26. Jan. 2024  26. Jan. 2024

  • 3

Mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik održali su danas press konferenciju nakon sastanka u Banjoj Luci, prenosi Klix.ba.

Dodik je potvrdio dobre odnose s Mađarskom, posebno u oblasti energetike.

"Zahvalan sam za jasne poruke kada su u pitanju politički stavovi Mađarske, posebno kada su u pitanju procesi proširenja EU. Ministar je rekao da treba razgovarati s nama a ne o nama. Mađarska je prirodan partner za razvoj odnosa EU s Balkanom i pozdravljamo činjenicu da će Mađarska uskoro preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom", rekao je Dodik.

Dodao je da, kada je u pitanju proces proširenja EU, treba da se poštuje mehanizam koordinacije BiH u tom procesu kao i ustavni položaj koji Bosna i Hercegovina ima u tom procesu.

"Veoma smo sretni što će nas uskoro posjetiti i premijer Mađarske Viktor Orban, znamo i datum", naglasio je Dodik.

Potom je, kako je i sam rekao, na sebe preuzeo ulogu Szijjartovog portparola, pojasnivši još jednom zašto nije mogao jutros doći u Sarajevo, kao i njegove dalje planove tokom posjete našoj zemlji.

"Ministar je trebao jutros da sleti u Sarajevo, a mi da se nađemo u Istočnom Sarajevu, međutim avion zbog magle nije mogao sletjeti pa je on došao ovdje u Banju Luku. On poslije ovoga ide u Sarajevo gdje će se sresti s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem i nekim drugim ljudima", naglašava Konaković.

Szijarto je u svom dijelu obraćanja naglasio potrebu ubrzavanja procesa proširenja Evropske unije.

"Evropskoj uniji je potrebna inspiracija i jedna nova energija i mislim da joj Zapadni Balkan to može obezbijediti. Smatramo da je u interesu i EU i Zapadnog Balkana da se proces integracije ubrza. Potrebno je da EU s poštovanjem razgovara s predstavnicima Zapadnog Balkana. Smatramo da sve institucije EU treba da poštuju odluke i stavove predstavnika regije Zapadnog Balkana", kaže Szijjarto.

Dodao je i da treba da se poštuju i rezultati izbora u zemljama Zapadnog Balkana jer ljudi u tim zemljama imaju pravo da biraju svoje rukovodioce.

"Potrebno je da u procesu proširenja EU ne primjenjuje ucjene i ne plaši zemlje Zapadnog Balkana, nego da ih poštuje. Bili smo protiv toga, a i dalje ćemo biti protiv da se bilo koji političar iz regije Zapadnog Balkana stavi pod sankcije", zaključio je Szijjarto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...