ADENSKI ZALJEV GORI: Huti pogodili tanker krcat naftom koji se zapalio, Amerikanci reagirali

To je najnoviji napad Huta na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora.

  • Svijet

  • 26. Jan. 2024  

  • 0

NaftniI tanker gori u Adenskom zaljevu, kaže njegov operater, nakon što su Huti rekli da su ga pogodili projektilom.

Za BBC je rečeno da je udar izazvao požar u jednom od brodskih teretnih tankova i da je korištena vatrogasna oprema da ga obuzda, prenosi N1.

“Protupožarna oprema na brodu raspoređena je za suzbijanje i kontrolu požara izazvanog u jednom teretnom tanku na desnoj stranu”, rekli su iz kompanije u čijem je vlasništvu tanker. “Sigurnost posade naš je najvažniji prioritet. Ostajemo u kontaktu s brodom i pažljivo pratimo situaciju“, dodali su.

Prvi reagirao brod američke mornarice

Američki dužnosnici rekli su američkom partneru BBC-ja CBS-u da je obližnji brod američke mornarice reagirao na signal za pomoć broda i da na tankeru nema ozlijeđenih, prenosi Index.

To je najnoviji napad Huta na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora.

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) rekla je da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena.

UKMTO je priopćio da su vlasti obaviještene i da reagiraju na posljednji napad, te je upozorio ostale brodove da budu oprezni u tranzitu i prijave svaku sumnjivu aktivnost.

Tanker prevozi naftu i plovi pod zastavom Maršalovih Otoka.

Oglasili se Huti

Vojni glasnogovornik Huta Yaha Sarea rekao je da je skupina koristila “određeni broj odgovarajućih pomorskih projektila” i da je večerašnji udar bio “izravan”.

Od studenog su Huti pokrenuli desetke napada na komercijalne brodove koji su plovili Crvenim morem, jednim od najprometnijih plovnih putova na svijetu, pravdajući to solidarnošću s Palestincima u Gazi, gdje se Izrael bori protiv Hamasa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...