"ISPITUJE SE FUNKCIONALNOST": Prvo testiranje Stadler tramvaja na sarajevskoj pruzi, oglasio se ministar...

Dodao je da su tramvaji izrađeni po europskim standardima i normama.

  • Društvo

  • 01. Feb. 2024  

  • 0

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta oglasio se na društvenim mrežama te saopćio da je upriličeno prvo testiranje novog Stadler tramvaja na sarajevskoj pruzi.

-Ispituje se funkcionalnost tramvaja sa infrastrukturom i podešava se informacioni sistem za putnike, koji podrazumijeva glasovne i tekstualne najave stanica. Veliki broj ispitivanja je do sada završen, uspješno je obavljena i testna vožnja unutar tramvajskog depoa, a u narednom periodu nastavit će se testiranje različitih komponenti tramvaja kako unutar depoa, tako i na tramvajskoj pruzi - kazao je ministar Šteta.

Dodao je da su tramvaji izrađeni po europskim standardima i normama.

- Dok traju ispitivanja i testiranja na tramvajima koji su stigli u Sarajevo, u Poljskoj jedan tramvaj, onaj koji je prvi i napravljen i koji je bio izložen na sajmu, prolazi homologaciju, tako da će svi tramvaji imati certifikat o homologaciji, baš poput tramvaja u državama Europske unije - kazao je ministar.

Kada se završe sva ispitivanja, prilagođavanja i testiranja na jednom, po njegovim riječima, taj sistem će biti prenesen na sve tramvaje i na taj način će više njih biti spremno za puštanje u saobraćaj.

- Raduje me posvećenost svakom detalju, kako bi pored sigurnosti koju ćemo imati, imali i nove funkcionalnosti u niskopodnim tramvajima, koje smo odavno i zaslužili - rekao je Šteta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...