DA LI ĆE NA EUROSONG: "Izraelu treba zabraniti bilo kakvu međunarodnu aktivnost kao taktiku pritiska da se zaustavi genocid..."

(...) nad palestinskim narodom.

  • Show

  • 01. Feb. 2024  01. Feb. 2024

  • 1

Španska krajnje ljevičarska stranka Podemos u četvrtak je u parlamentu zvanično pozvala vladu da zauzme jasan stav protiv učešća Izraela na Eurosongu.

"Izraelu treba zabraniti bilo kakvu međunarodnu aktivnost kao taktiku pritiska da se zaustavi genocid nad palestinskim narodom", napisala je liderka Podemosa Ione Belarra na platformi X.

Dodala je da bi sve zemlje trebale pozvati na isključenje" Izraela iz Evrovizije."

O nezakonodavnom prijedlogu će se raspravljati i glasati u parlamentu. Ako bude usvojen, vlada bi se obavezala pokušati da ubijedi druge zemlje EU-a da isključe Izrael iz takmičenja u za najbolju pjesmu Evrope.

Vlada bi također pozvala državni emiter RTVE da podrži isključenje Izraela, baš kao što je to učinila s Rusijom 2022.

U Podemosovom prijedlogu se navodi da su vrijednosti Evrovizije - univerzalnost, raznolikost, jednakost i inkluzija - "nespojive sa učešćem Izraela", koji krši ljudska prava i međunarodno pravo na Zapadnoj obali i u Gazi.

"U tom smislu, zabrinjavajuće je da bi događaj poput Evrovizije mogao zataškati cionističku državu Izrael u očima miliona gledalaca. Pogotovo kada je 2022. Evropska radiodifuzna unija (EBU) odlučila da izbaci Rusiju iz takmičenja nakon invazije na Ukrajinu”, navode iz Podemosa.

Ovo nisu prvi pozivi da se Izrael isključi sa Evrovizije.

"Ovo je masakr, genocid. To što Izrael učestvuje kada je na Rusiju uložen veto… nagovještava još jedan niz pitanja koja se odnose na novac", rekla je Ines Hernand, jedna od voditeljica španskog takmičenja za izbor takmičara Evrovizije na konferenciji za novinare ove sedmice.

Ranije ove sedmice, više od 1.000 muzičkih umjetnika iz zemlje domaćina Švedske također je potpisalo otvoreno pismo pozivajući na zabranu učešća Izraela zbog "brutalnog ratovanja u Gazi".

Slično pismo ranije je potpisalo oko 1.400 umjetnika iz Finske i Islanda.

Kao odgovor na ove pozive, EBU je saopštio da Izrael neće biti isključen iz takmičenja, navodeći da želi zadržati status takmičenja kao "apolitičnog događaja koji ujedinjuje publiku širom svijeta kroz muziku".

Evrovizija će se održati u Malmeu u Švedskoj od 7. do 11. maja.

Od 2023. godine, Izrael se takmičio na takmičenju za pjesmu Eurosong 44 puta, pobijedivši četiri puta - 1978., 1979., 1998. i 2018. godine. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...