"BIO SAM STISNUT UZ ZID": Hoće li Orban popustiti i odobriti švedski ulazak u NATO?

Orban tvrdi da njegova vlada podržava pridruživanje Švedske NATO-u, ali je pod sve većim pritiskom da ubrza taj postupak.

  • Evropa

  • 02. Feb. 2024  

  • 0

Mađarska je pod sve većim pritiskom da ratificira i zahtjev Švedske za članstvom u NATO-u nakon što se Budimpešta konačno pridružila ostatku članica Europske unije u vezi nove pomoći Ukrajini.

Premijer Viktor Orban u petak je rekao da je učinio sve što je mogao za svoju zemlju prije nego je na vanrednom samitu u Bruxellesu pristao na dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

“Bio sam stisnut uz zid”, rekao je Orban.

Rekao je da bi se, u slučaju da je i dalje blokirao slanje finansijske pomoći Kijevu, 26 članica ipak složilo oko slanja tih 50 milijardi.

“Uzele bi novac namijenjen Mađarskoj i to također poslale Ukrajini, zašto bi to bilo dobro”, rekao je Orban.

Na zadnjem samitu sredinom decembra 26 članica postiglo je dogovor o pomoći Ukrajini i jedino je je Mađarska bila protiv. Ona je također jedina članica NATO-a koja još nije ratificirala zahtjev Švedske za pridruženje zapadnom vojnom savezu.

Pod sve većim pritiskom

Orban tvrdi da njegova vlada podržava pridruživanje Švedske NATO-u, ali je pod sve većim pritiskom da ubrza taj postupak.

Mađarski opozicioni zastupnici pozvali su na održavanje vanredne sjednice parlamenta u ponedjeljak na čijem bi dnevnom redu bilo i pitanje švedskog članstva u NATO savezu. No zastupnici iz Orbanove vladajuće stranke Fidesz su u četvrtak rekli da žele pričekati s glasanjem dok se ne održi sastanak Orbana i švedskog premijera Ulfa Kristerssona.

Pritisak na Orbana se pojačao nakon što su visoko rangirani američki zastupnici izjavili da žele da Mađarska odmah odobri pristupanje Švedske NATO-u, upozorivši u četvrtak, sedam dana nakon što je njezin ulazak odobrila Turska, da Budimpešta riskira trajno naštetiti svojim odnosima s Washingtonom ako neće djelovati, prenosi Hina.

Mađarska se dugo opirala

Mađarska se dugo opirala slanju nove finansijske pomoći Ukrajini, a također je odbila poslati oružje Kijevu u borbi protiv ruske invazije. Odnose između Mađarske i Ukrajine opterećuje pitanje odnosa Kijeva prema 150.000 pripadnika mađarske manjine u zapadnoj Ukrajini.

Nakon što je u decembru odmrznut dio novca iz fondova EU-a za Mađarsku, Europska komisija još uvijek nije isplatila oko 20 milijardi eura Budimpešti zbog optužbi na račun vladavine prava i ugrožavanja demokracije.

Orbanova vlada odlučno odbacuje te optužbe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...