"MOJE SRCE JE S VAMA...": Papa zabrinut zbog rasta broja napada na Jevreje, nije zaboravio ni palestinski narod

Katolička crkva odbija svaki oblik antijudaizma i antisemitizma i nedvosmisleno osuđuje svaku manifestaciju mržnje protiv Jevreja i judaizma što je grijeh protiv Boga, naglasio je papa Franjo.

  • Svijet

  • 03. Feb. 2024  

  • 0

Papa Franjo izrazio je u subotu žaljenje zbog sve češćih napada na Jevreje u svijetu i jačanja antisemitizma i antijudaizma od 7. oktobra i početka rata između Izraela i Hamasa.

“Mi katolici, zajedno s vama, jako smo zabrinuti zbog strašnog porasta broja napada na Jevreje u cijelom svijetu”, napisao je papa u pismu “braći i sestrama Jevrejima u Izraelu”, koje je objavio Vatikan.

Rat između Izraela i Hamasa izazvao je u svjetskom javnom mnijenju podjele koje se ponekad pretvaraju u oblik antisemitizma i antijudaizma,  napisao je Papa. Katolička crkva odbija svaki oblik antijudaizma i antisemitizma i nedvosmisleno osuđuje svaku manifestaciju mržnje protiv Jevreja i judaizma što je grijeh protiv Boga, naglasio je papa Franjo.

Papa nije međutim zaboravio palestinski narod. “Moje srce je s vama, sa Svetom Zemljom, sa svim narodima koji ondje žive, izraelskim i palestinskim, i molim da želja za mirom bude najsnažnija među vama”, dodao je.

Izrazivši žaljenje zbog tragedije koja se događa zadnjih mjeseci, papa Franjo pozvao je da se posebno moli za povratak talaca koje drži Hamas.

Prije manje od mjesec dana papa je osudio sve oblike terorizma i ekstremizma i zatražio da se sve taoce u Gazi odmah pusti na slobodu. Istaknuo je i da je snažan vojni odgovor Izraela prouzročio humanitarnu krizu iznimne ozbiljnosti i nezamislive patnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...