ČINI SE DA JE BOLJE: Papa Franjo na audijenciju stigao koristeći se štapom, uputio nove apele za mir u Ukrajini i na Bliskom istoku

Franjo, koji se također teško kreće zbog problema s koljenom, u srijedu je u dvoranu za audijencije Pavla VI stigao sa štapom, a ne u invalidskim kolicima koja ponekad koristi.

  • Evropa

  • 27. Mar. 2024  

  • 0

Papa Franjo, koji je nedavno bio lošeg zdravlja, činio se snažnijim u srijedu uoči napornog rasporeda Velikoe sedmice. 

Osamdesetsedmogodišnji Papa u cijelosti je pročitao svoje unaprijed pripremljene tekstove na sedmičnoj audijenciji, izgledajući snažnije nego na nedavnim audijencijama u kojima je pomoćnik preuzeo većinu čitanja.

Franjo je uputio nove apele za mir u Ukrajini i na Bliskom istoku te pozdravio dvojicu muškaraca u publici, jednog Izraelca i jednog Palestinca, rekavši da su obojica izgubila kćeri u ratu između Izraela i Hamasa koji još traje. Opisao ih je kao dva prijatelja "koji se vole i koji su doživjeli isti križni put".

Franjo više od mjesec dana boluje od bronhitisa i gripe, zbog čega je ograničio javne govore, otkazao neke sastanke i otišao u rimsku bolnicu na liječničke preglede.

Zabrinutost za njegovo stanje vratila se ponovno prije tri dana, kad je preskočio propovijed na bogoslužju na Cvjetnicu na Trgu sv. Petra.

Papa bi trebao predsjedati brojnim službama koje vode do Uskrsa u nedjelju, uključujući obredno pranje nogu u ženskom zatvoru u četvrtak, prenosi Hina.

Uskrs je najvažniji praznik u kršćanskom kalendaru, slavi se dan za koji kršćani vjeruju da je Isus uskrsnuo od mrtvih.

Franjo, koji se također teško kreće zbog problema s koljenom, u srijedu je u dvoranu za audijencije Pavla VI stigao sa štapom, a ne u invalidskim kolicima koja ponekad koristi.

Zvučao je dobro raspoložen dok je vjernicima govorio da je događaj prebačen u zatvoreni prostor u zadnji čas, zbog čega su se okupljeni zbog kišnog vremena preselili s Trga sv. Petra.

"Istina je da ćete biti malo natrpani, ali barem nećemo biti mokri", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...