SULJAGIĆ ODBIO UGOSTITI AMBASADORICU ŠVEDSKE JER IDE KOD GRUJIČIĆA: Oglasila se Lagerlöf, odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

Ambasadorica je položila vijenac i odala počast žrtvama genocida se je kazala da je to bio glavni cilj njene posjete.

  • Vijesti

  • 07. Feb. 2024  07. Feb. 2024

  • 8

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić odbio je ugostiti ambasadoricu Švedske Helenu Lagerlöf, koja je ipak odala počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na mezarju u Potočarima ambasadorica je položila vijenac i odala počast žrtvama genocida rekavši da je to bio glavni cilj njene posjete.

“Danas sam posjetila Srebrenicu. Glavni cilj moje posjete bio je odati počast žrtvama genocida u Srebrenici. Stav švedske vlade kao i moj, po ovom pitanju su isti – mi solidarno stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje tuguju za svojim voljenim. Švedska vlada kao i ja lično smo čvrsto ubijeđeni da su sve akcije i izjave koje umanjuju ili negiraju genocid u Srebrenici duboko uznemirujuće i protivne su temeljnim civilizacijskim vrijednostima. Ja bih ovu poruku također prenijela i djelatnicima Memorijalnog centra u Potočarima kao i moju duboku zahvalnost za nemjerljiv posao koji obavljaju na polju istraživanja i dokumentovanja i na njihovom doprinosu u očuvanju historije i suočavanju sa silama neznanja i mržnje koje uzrokuju genocid. Nažalost, naš sastanak je bio otkazan.Ja sam i nakon toga odlučila da odem i odam počast žrtvama jer to osjećam kao ljudsku obavezu i kao diplomata i kao gošća u ovoj državi. Moj diplomatski protokol nakon posjete mezarju uključivao je sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice koje imaju svoje terenske urede u Srebrenici, kao i sa lokalnim izabranim političkim predstavnicima. Tokom ovih sastanaka podsjetila sam zvaničnike šta je svrha moje posjete, te na njihovu obavezu da potiču procese pomirenja, mira i poštovanja. Također, pozvala sam ih da se obavežu da kontinuirano rade na izgradnji bolje budućnosti za sve ljude koji žive na ovom prostoru", navela je ambasadorica u saopćenju na oficijelnoj Facebook stranici Ambasade Švedske.

Podsjećamo, Suljagić je otkazao sastanak s ambasadoricom zbog toga što ona nije otkazala posjetu načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću koju je planirala za isti dan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...