LIBERALI I DEMOKRŠĆANI U NJEMAČKOJ UPOZORILI: AfD je produžena ruka Rusije

"Za AfD je prava alternativa za Njemačku zapravo autokratska Rusija", rekao je političar stranke Zeleni Constantin von Notz i predsjednik Parlamentarnog kontrolnog odbora.

  • Evropa

  • 13. Feb. 2024  

  • 1

Zastupnici Bundestaga iz redova zelenih, liberala i demokršćana upozorili su na opasnost od ruske špijunaže kroz zastupnike desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), prenosi Hina.

"Za AfD je prava alternativa za Njemačku zapravo autokratska Rusija", rekao je političar stranke Zeleni Constantin von Notz i predsjednik Parlamentarnog kontrolnog odbora.

"Pokazuju ne samo ideološku nego i konkretnu prisnost"

On je objasnio da zastupnici AfD-a pokazuju "ne samo ideološku nego i konkretnu prisnost" s diktaturama i režimima poput kineskog, ruskog, sirijskog ili onog u Sjevernoj Koreji.

Von Notz je izrazio zabrinutost da zastupnici kroz rad mnogobrojnih tijela i bez prethodne sigurnosne provjere, koja se prakticira za državne službenike u osjetljivim područjima, imaju pristup tajnim informacijama.

"To ne pogađa samo odbrambeni odbor nego i ostala radna tijela Bundestaga i u svjetlu moguće špijunaže", rekao je von Notz.

Glasnogovornik Kršćansko-demokratske unije (CDU) za odbrambeno-politička pitanja Roderich Kieswetter kaže da je AfD "produžena ruka Rusije u Njemačkoj".

"Ne možemo isključiti da zastupnici AfD-a ili njihovi zaposleni koji imaju pristup povjerljivim informacijama te informacije ne prenose dalje", rekao je Kiesewetter.

Najnovija rasprava oko AfD-a je pokrenuta nakon što je Ustavni sud zaključio da Mladež AfD-a "djeluje dokazano protuustavno". Pritom je predsjednik Mladeži AfD-a Hannes Gnauck član osjetljivog Odbora za obranu Bundestaga.

Njemački obavještajac optužen 

Početkom februara jedan zastupnik AfD-a je otpustio jednog od svojih zaposlenih zbog njegovih proruskih aktivnosti.

Osim toga, agent njemačke obavještajne službe (BND) koji je optužen zbog špijunaže za Rusiju, kako kaže Von Notz, održava prisne veze s AfD-om.

Političari ostalih stranaka su također u više navrata kritizirali česta putovanja članova AfD-a u Rusiju, i to nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...