ZAGOVORNICA DEXITA: Ko je Alice Weidel, desničarska zvijezda u usponu koja želi Njemačku izvući iz Evropske unije

Njeno antievropejstvo joj je ključno obilježje.

  • Evropa

  • 28. Jan. 2024  

  • 1

U finansijskim krugovima kreće se kao riba u vodi, divi se Margharet Thatcher i bila je član Liberalne stranke, ali kad je AfD osnovan, nije dvojila ni trenutka. Njeno antievropejstvo joj je ključno obilježje. U braku s drugom ženom, nedavno se preselila u Švicarsku, jer su jedno od njezino dvoje djece u školi nazvali "nacističkim sranjem".

Kršćansko-demokratska unija (CDU), većinska konzervativna stranka u Njemačkoj, poziva sve političke snage na stvaranje velikog saveza protiv krajnje desnice, čiji je najvidljiviji dio stranka Alternativa za Njemačku. (AfD). Ovog vikenda stotine hiljada Nijemaca protestvuje diljem zemlje protiv AfD-a, to je društveni ustanak protiv desnog populizma kakav u ovoj zemlji nije viđen od prije Drugog svjetskog rata. Alice Weidel, međutim, ne tangira ova demonstracija očitog neprijateljstva. Njena reakcija je bila da pojača retoriku i otvoreno formulira izborno obećanje koje potresa cijelu Evropu, ali silno uzbuđuje njene sljedbenike: izlazak Njemačke iz EU.

Uvjerena, kao i cijela njezina stranka, da se njemačkim medijima manipulira, objavila je intervjuu za ‘Financial Times’. U Ujedinjenom Kraljevstvu je ideja o Dexitu također uzbudljiva, izlazak iz EU je mjera koja se pojavljuje u izbornom programu s kojim AfD izlazi na junske izbore za evropski parlamenti regionalne izbore koji će se u istočnoj Njemačkoj održati najesen. Izlazak Njemačke iz EU cilj je ove stranke od njezina osnivanja 2013. godine. Tada su dodani i slogani protiv stranaca ali u suštini AFD je istinski antievropska stranka.

U svom izbornom programu kažu: 'Vjerujemo da se EU ne može reformirati i smatramo je propalim projektom... Mi se, dakle, borimo za 'Federaciju evropskih naroda', novoosnovanu evropsku privrednu i interesnu zajednica u kojoj se čuva suverenitet država članica.” Što se tiče referenduma na kojem se Nijemci mogu izjasniti o ostanku ili izlasku iz EU, stranačka agenda kaže da je "očigledno pravo svih naroda Evropske unije glasati o trajnosti, monetarnoj uniji i drugim nadnacionalnim projektima". To pravo, optužuje AfD, "nama u Njemačkoj uskraćuju stranke koje su desetljećima na vlasti".

Weidel, koju smatraju čelnicom najumjerenijeg i najliberalnijeg krila stranke, opisuje Brexit kao "model koji treba slijediti za Njemačku" i promovira ono što će njena stranka učiniti ako dođe na vlast. S obzirom na to da će gotovo svaki treći birač glasati za AfD na skorim evropskim izborima i da je ankete postavljaju kao drugu stranku s najviše glasova na saveznom nivou i prvu u istočnim dijelovima zemlje, to je nešto što tjera na razmišljanje.

AfD bi prvo pokušao pogurati strukturnu reformu EU-a koja bi riješila njezin "demokratski deficit". Da bi se to postiglo, bilo bi potrebno ukloniti veliki dio ovlasti Evropske komisije, koju Weidel naziva 'nedemokratski izabranom vladom'. Ako to ne učini, raspisat će referendum o članstvu Njemačke u EU i voditi kampanju za 'ne'. A Weidel zna da je to moguće. Ona ne samo da je diplomirala pravo i doktorirala, nego je doktorirala ekonomiju na Univerzitetu u Bayreuthu, a svoju karijeru razvijala je i u Goldman Sachsu i Allianz Global Investors. U Kini je živjela šest godina i radila kao konzultant za nekoliko vodećih DAX kompanija. Ona vjeruje u “nužnu eliminaciju eura” i odbija njemačku migracijsku politiku.

alt

Divi se Margaret Thatcher i bila je član Liberalne stranke (FDP), no kad je AfD osnovana, nije dvojila ni trenutka. Smatra da je AfD "jedina kršćanska stranka koja još postoji u Njemačkoj", s čime se potpuno ne slažu i Katolička biskupska konferencija i Evangeličko vijeće, koji se ne slažu s glasanem za AfD. Njemačke crkve kritizirale su Weidel zbog njene vanjske politike, a ne zbog otvorenog lezbijstva.

Iako njena stranka promovira tradicionalni porodični model, Weidel živi u građanskoj zajednici sa rediteljkom iz Šri Lanke, Sarah Bossard, s kojom ima dvoje djece. Žive u Einsiedelnu u Švicarskoj jer je jedno od djece bilo uznemiravano. Weidel je 2019. ispričala da su neke školske kolege njeno dijete nazivali "nacističkim sranjem", dok su mu se drugi smijali "što ima dvije majke". Ne nedostaje joj rodni Gütersloh, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, a boravak u inozemstvu nije ju spriječio da se uspne do vrha ultranacionalističke stranke.

U finansijskim krugovima kreće se kao riba u vodi. Njena karijera omogućila joj  je pristup izvorima finansiranja što se itekako odrazilo na poslovan je stranke. AfD zarađuje približno 25 miliona eura godišnje: 44% dolazi iz državnih fondova koje vlada sada želi eliminirati, a oko 26% od donacija. Ostatak stiže zahvaljujući doprinosima njegovih 40.000 članova (minimalno 120 eura godišnje), izabranih predstavnika i korporativnih aktivnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...