KAKVA GREŠKA: Vozači slijepo slijedili navigaciju, završili su na nevjerovatnom mjestu…

Postavit će barijere kako bi spriječili vozače.

  • Auto

  • 14. Feb. 2024  

  • 0

Ako ste pomislili da vozači ne bi pokušali tako opasnu vratolomiju kao što je spuštanje niz gradske stepenice, slijepo prateći navigacijske uređaje, grdno se varate!?

Tako su najmanje četiri vozača završila zaglavljena u Edinburghu na novim stepenicama postavljenim prošle godine na Greenside Laneu. Navigacijske aplikacije, poput Google Mapsa i Apple Mapsa, nudile su stare karte i upute, govoreći vozačima da skrenu preko biciklističke staze i kolnika. Nakon što je četvero vozača završilo na stepenicama, vlasti u Edinburghu (Škotska) poručile su vozačima da koriste zdrav razum, a ne Google Maps. Kako to nije urodilo plodom, vlasti nisu imale drugog izbora nego usvojiti nove sigurnosne mjere za zaštitu pješaka.

Gradske vlasti objašnjavaju da su nove stepenice vrlo prometne, pa bi pokušaj automobila da siđe niz stepenice mogao završiti s tragičnim posljedicama. Vlasti tvrde da su već kontaktirale Google Maps i Apple Maps kako bi ažurirali upute i uklonile pješačku stazu iz svojih algoritama za odrđivanje rutira.

Teoretski, obje aplikacije sada bi trebale nuditi tačne smjernice, ali dužnosnici Edinburgha ne žele riskirati. Postavit će barijere kako bi spriječili vozače da pokušaju sići niz stepenice. Barijere će biti postavljene privremeno, barem dok vozači ne upoznaju područje i ne shvate da ne smiju skrenuti na stepenice. Vijećnik Scott Arthur, savjetnik za promet i okoliš, kaže da su barijere jedino rješenje jer se čini da vozačima nedostaje zdrav razum i slijepo vjeruju svemu što savjetuju aplikacije za navigaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...