ZVALI SU JE „BROOKE SHIELDS NA KLIZALJKAMA“: Jedna od najboljih sportašica svijeta otkrila kako se ponovo zaljubila u Sarajevo

Kako bi mališani s invaliditetom, baš poput nje, imali priliku živjeti svoje sportske snove na svim terenima, od leda do travnjaka.

  • Show

  • 14. Feb. 2024  

  • 0

Katarina Witt, jedna od najboljih sportašica svijeta, šesterostruka je europska i četverostruka svjetska prvakinja u umjetničkom klizanju. A zimske OI u Sarajevu 1984. godine za nju su bile velika prekretnica. Nastupajući za DDR, ovdje je osvojila svoje prvo, od ukupno dva olimpijska zlata.

''Pa ja sam se ustvari vratila u Sarajevo nekoliko godina kasnije, jednom zbog snimanja dokumentarca, prije nekih 10 godina i bilo je lijepo napokon doći u ljeti, jer za nas zimske sportaše, kažemo da uvijek vidimo sve u crno bijeloj boji, jer je snijeg i drveće je golo, tako da sam napokon vidjela Sarajevo ljeti i još sam se jače zaljubila u grad. Prije 9 godina sam vidjela olimpijski muzej i tad je još bio uništen, a sad je ponovno prekrasna zgrada, sa svim sjećanjima na olimpijske igre, pa ljudi danas mogu vidjeti što su one donijele Sarajevu'', priča Katarina. 

Prije 40 godina, dolazak u Sarajevo, za Katarinu je bilo poput putovanja na Zapad, no kako kaže - tada još nije imala priliku, kao danas, kako treba doživjeti istinski šarm ovog grada, zato nadoknađuje propušteno.

''Kad ste sportaš na olimpijskim igrama, sve što vidite je olimpijsko selo, arenu i autobus, sad sam uspjela vidjeti i tržnicu, prošetala, ali ništa se ne da usporediti s ljetom. Tek sam sad shvatila koliko ukusne hrane imate i ako idete negdje jesti morate naručiti za jednu osobu jer nećete to moći pojesti. Nevjerovatne su porcije, drago mi je da ne ostajem predugo jer bih pojela previše'', priča ona.

Legendarnoj njemačkoj klizačici, koja i danas oduševljava ljepotom, sport je i dalje velik dio njezina života.

''Imam fitness studio u Njemačkoj, tako da se trudim pomagati ljudima da budu zdravi cijeli život, orijentiran je više na starije generacije, 40-te, 50-te, 60-te, jer sam i sama shvatila ako želiš s godinama zadržati zdravlje i osjećati se dobro, moraš se baviti sportom. Imamo izreku ništa ne dolazi iz ničega, moraš uložiti trud ako želiš biti zdrav. I naravno imam svoj humanitarnu organizaciju, kojom pomažem djeci s invaliditetom da se bave sportom, potpomažemo gotovo 900 projekata širom svijeta za djecu i mlade s poteškoćama, tako da sam uspjela sudjelovati i u nekim projektima ovdje u Sarajevu'', kaže Katarina na In magazin.

Kako bi mališani s invaliditetom, baš poput nje, imali priliku živjeti svoje sportske snove na svim terenima, od leda do travnjaka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...