HUTI POGODILI BROD PROJEKTILIMA, IMA RANJENIH: Koalicione snage odgovaraju na NAPAD (VIDEO)

Novi udari jemenskih pobunjenika

  • Svijet

  • 22. Feb. 2024  

  • 0

Jemenski pobunjenici Huti danas su s dva projektila pogodili brod koji je plovio Adenskim zalivom. Na brodu je izbio požar, objavile su dvije pomorske agencije. Radi se o posljednjem u nizu napada pobunjenika Huta koji su značajno poremetili globalni pomorski saobraćaj.

"Plovilo je napadnuto s dva projektila, što je rezultiralo požarom na brodu", saopćila je Kancelarija pomorske trgovine Ujedinjenog Kraljevstva, dodajući da "koalicione snage odgovaraju na napad".

Bezbjednosna kompanija "Ambray" također je izvijestila o požaru na brodu za glavni teret u britanskom vlasništvu koji plovi pod zastavom Palaua nakon dva raketna napada jugoistočno od jemenskog Adena.

Čini se da je brod krenuo iz Map Ta Futa, na Tajlandu, i krenuo u smjeru Crvenog mora, objavio je Ambray.

"Savjetuje se trgovačkim brodovima da se drže podalje od plovila i da nastave s oprezom", dodaje se. Huti kažu da su napadi solidarni s Palestincima u Gazi tokom rata Izraela i Hamasa i da napadaju brodove koji plove prema Izraelu.

Napadi su natjerali neke brodarske kompanije da plove oko Roga Afrike kako bi izbjegle Crveno more, kroz koje se inače odvija 12 posto globalne pomorske trgovine.

Konferencija UN za trgovinu i razvoj upozorila je krajem prošlog mjeseca da je obim komercijalnog saobraćaja koji prolazi kroz Sueski kanal pao za više od 40 posto u prethodna dva mjeseca.

Oglasila se američka vojska: Huti pogodili britanski teretni brod, ima ranjenih!

Dvije rakete jemenskih Huta pogodile su danas britanski teretni brod u Crvenom moru, što je uzrokovalo štetu i jedna osoba je lakše povrijeđena, potvrdila je američka vojska.

Ranije danas, SAD su oborile šest dronova Huta u Crvenom moru nakon što su identifikovani kao prijetnja za američke i ratne brodove saveznika Washingtona saopćila je Centralna komanda SAD u objavi na društvenim mrežama, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...