MOŽE BITI KOBNA: Evo kako uz pomoć jednostavnog pregleda možete prepoznati opasnu „bolest poljupca“...

Bolest često počinje umorom koji traje nekoliko dana, a zatim se javlja temperatura preko 39° C.

  • Zdravlje

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Mononukleozu često zovu bolest poljupca jer se uzročnik, Epstein-Barrov virus, prenosi slinom. To ne znači da će mononukleozu dobiti samo oni koji se ljube sa zaraženim osobama. Slina se može prenijeti i kihanjem, kašljanjem ili ako sa zaraženom osobom dijelimo čašu, pribor za jelo ili preko igračaka.

U 90% slučajeva mononukleoza uzrokovana je Epstein – Barr virusom (EBV), članom grupe herpes virusa. Većina preostalih slučajeva je uzrokovana drugim herpes virusima, posebno Citomegalo virusom (CMV).

Koji su simptomi mononukleoze?


Simptomi bolesti mogu se javiti od 5 do 15 dana, no češće se jave četiri do šest sedmica od zaražavanja, a manifestiraju se kao:

– povećanje limfnih čvorova (najčešće na vratu),

– upala ždrijela,

– povišena tjelesna temperatura,

– povećanje jetre i slezene.

Bolest često počinje umorom koji traje nekoliko dana, a zatim se javlja temperatura preko 39° C, otok limfnih čvorova vrata, jaka grlobolja koja ponekad nalikuje streptokoknoj angini te povećanje jetre i slezene. Ponekad su simptomi sasvim blagi i netipični, slični prehladi. Kod djece simptomi mogu biti blagi, a kod mladih i odraslih izrazito jaki. U najranijoj dobi ova bolest čak prolazi bez ikakvih simptoma. Iako su povećana jetra i slezena jedan od rjeđih simptoma, kod oboljelih ovi organi mogu ostati povećani čak i nakon obolijevanja bolesti.


Bolest uobičajeno prolazi nakon dvije do tri sedmice, no u sljedećim danima, ponekad i mjesecima, ostaju lako umaranje, povećani limfni čvorovi i slezena. Stoga se ne preporučuje intenzivna tjelesna aktivnost sljedećih šest do osam sedmica, kako zbog pružanja organizmu mogućnosti oporavka tako i zbog opasnosti od puknuća slezene.

Komplikacije kod mononukleoze


Komplikacije mononukleoze ne događaju se često. Ova bolest može imati blage posljedice, a može izazvati i ozbiljne komplikacije u tijelu. Na primjer, može doći do povećanja slezene, ali i do problema s jetrima. Važno je pripaziti na tjelesne aktivnosti i kada bolest prođe, pogotovo se ne smiju dizati teški predmeti niti se naprezati da ne bi došlo do pucanja slezene.

Dok je puknuće slezene rjeđa komplikacija, češća je dehidracija zbog nedovoljna unosa tekućine. Mnogi oboljeli suzdržavaju se od pijenja zbog bolnoga grla.

Većina simptoma povezanih s infektivnom mononukleozom obično nestaje unutar nekoliko sedmica, iako se neki mogu osjećati bolje tek nakon dva ili tri mjeseca. Mlađi pacijenti, koji su često pogođeni ovim stanjem, mogu osjetiti frustraciju zbog ograničenja u kretanju, druženju i sudjelovanju u sportskim aktivnostima. Stoga se preporučuje obitelji i bliskim osobama pružiti emocionalnu podršku tijekom procesa oporavka.

Istina ili mit


Do svoje odrasle dobi, oko 90% ljudi bit će u kontaktu s Epstein-Barr virusom – Istina

Slezena bolesnika može biti povećana od 50% do 75% - Istina

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...