JALOVINA IZAZVALA KLIZIŠTA I OZBILJNA OŠTEĆENJA: Otkriveno kako firma u bh. gradu nezakonito eksploatiše zemlju

Mještani ovog prijedorskog naselja nekoliko puta su se obraćali nadležnima ukazujući na ugrožavanje životne sredine i na to da jalovina iz Crne doline ugrožava njihove posjede i izaziva klizišta.

  • Ekonomija

  • 02. Mar. 2024  

  • 0

Firma „Nemetali“ iz Prijedora nezakonito vrši eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina kod Prijedora, jer ne posjeduje Ekološku dozvolu, otkriva CAPITAL.

Mještani ovog prijedorskog naselja nekoliko puta su se obraćali nadležnima ukazujući na ugrožavanje životne sredine i na to da jalovina iz Crne doline ugrožava njihove posjede i izaziva klizišta.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kažu da su po zahtjevu firme „Nemetali“ sproveli postupak prethodne procjene uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije keramičkih i opekarskih glina na ležištu „Crna Dolina“ i naložili izradu Studije uticaja na životnu sredinu.

„U skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, 6. decembra prošle godine doneseno je rješenje kojim se od navedenog nosioca projekta zahtijeva izrada Studije uticaja na životnu sredinu. Zahtjev za podnošenje Ekološke dozvole može se podnijeti tek nakon okončanog postupka odobravanja Studije uticaja“, kažu iz ministarstva.

Na pitanje da li se mogu izvoditi radovi ukoliko firma nema izdatu Ekološku dozvolu, odnosno ukoliko je samo podnesen zahtjev za njeno izdavanje, iz resornog ministarstva kategorično kažu da ne može.

Iz Inspektorata RS danas nismo dobili odgovore na naša pitanja, ali prema nezvaničnim informacijama, Urbanističko-građevinska i ekološka inspekcija dobila je nalog da sprovede vanrednu kontrolu na ležištu Crna dolina.

Podsjećamo, CAPITAL je u oktobru 2022. godine otkrio da firma „Nemetali“ na ležištu Crna dolina više od 23 godine vrši eksploataciju bez ugovora o koncesiji i bez licence za izvođenje rudarskih radova u površinskoj eksploataciji.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS tada nam je rečeno da firma „Nemetali“ eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina obavlja na osnovu rješenja resornog ministarstva od 20. januara 1999. godine.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić nakon našeg pisanja je početkom novembra 2022. godine firmi “Nemetali” izdao licencu za izvođenje rudarskih radova, a u februaru prošle godine Vlada Srpske je ovoj firmi dala koncesiju za eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...