DVOSTRUKA IGRA GOSPODINA „LEGITIMNOG“: Kako Dragan Čović pod krinkom ispunjavanja 14 prioriteta pokušava podmetnuti kukavičje jaje…

Postavlja se pitanje zbog čega lideri Trojke uopće razgovaraju s Čovićem na tu temu.

  • Vijesti

  • 03. Mar. 2024  

  • 32

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je jučer u Banjoj Luci da je u vezi sa Izbornim zakonom, kao i Zakonom o Sudu BiH i Zakonom o sprečavanju sukoba interesa "urađen dobar dio posla", iako nisu usuglašeni do kraja.

"Postoji mogućnost da u ponedjeljak ili utorak damo jedan glas da smo postigli jedan nivo usuglašenosti i da onda Vijeće ministara usvoji te prijedloge", rekao je Čović novinarima, dodavši da se sve svelo na dva ili tri dana.

On je kazao da je posljednjih 10 dana trebalo biti usuglašeno nekoliko zakona, a jedan od njih je i Izborni zakon, kao i Zakon o Sudu BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Prema njegovim riječima, pokušava se naći dovoljno razuma da se vjeruje da se, osim potrebe otvaranja vrata kredibilnosti kada je riječ o EU, dobije pozitivan odgovor i da se ne naruše osnove funkcioniranja BiH.

"To je potpuna ravnopravnost tri konstitutivna naroda u skladu sa Ustavom BiH i legitimno predstavljanje tih naroda na svim institucijama BiH", naveo je Čović.

On je rekao da bi "volio da ima puno ljudi koji žele pomoći BiH".

"Ono što mi ne uradimo, ostavljamo dovoljno prostora drugima da se miješaju. Uvjeren sam da BiH neće biti funkcionalna dok izvršna i zakonodavna vlast, politička vlast u BiH koju je narod birao ne preuzme odgovornost za sebe i donosi odluke. Tako ćemo vjerojatno zatvoriti vrata nekima koji misle da mogu i neke druge stvari raditi nametanjem ili na neki drugi način", izjavio je Čović.

Sasvim je jasno da Dragan Čović pod usvajanjem 14 prioriteta za početak pregovora s Evropskom unijom pokušava ugurati izmjene Izbornog zakona koje idu na ruku HDZ-u BiH.

Naime, izmjene Izbornog zakona u BiH uopće nisu na popisu 14 prioriteta EU, no to ne sputava lidera HDZ-a BiH da gotovo svakodnevno ističe neophodnost izmjena tog zakona bez da se mijenja Ustav Bosne i Hercegovine.

"Slobodna Bosna" ranije je izvijestila o Čovićevoj propagandi i dezinformacijama na Javnom servisu susjedne Republike Hrvatske. Naime, na HRT-u se svako malo "ukažu" reporteri iz Mostara koji u prime timeu, što središnji Dnevnik HRT-a jeste, iznose neistine o izmjenama Izbornog zakona kao jednog od prioriteta za otpočinjanje pregovora sa EU.

Više pročitajte OVDJE!

Usprkos činjenici da je i Američka ambasada u BiH odbacila takav Čovićev plan, baš kao i visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je odavno najavio nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona u BiH, Čović ne odustaje.

Postavlja se pitanje zbog čega lideri Trojke uopće razgovaraju s Čovićem na tu temu, ako ona nije prioritet u ovom trenutku za otpočinjanje pregovora s EU!?

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...