ČOVIĆEVI SPINOVI I LAŽI NA HRT-u: Pogledajte kako je reporter iz Mostara obmanuo javnost u središnjem Dnevniku…

U Mostaru su održani razgovori vladajuće koalicije Bosne i Hercegovine o ispunjavanju uvjeta za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

  • Politika

  • 28. Feb. 2024  

  • 3

Čelnici vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini nisu se u utorak uspjeli dogovoriti oko reformskih zakona koji bi otvorili pregovore o članstvu u Europskoj uniji, a kao posljednju mogućnost najavili su da će se stranačke radne grupe u sljedećih 7 dana pokušati o tome usuglasiti.

U Mostaru su održani razgovori vladajuće koalicije Bosne i Hercegovine o ispunjavanju uvjeta za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

-Nema dogovora, ali smo se ipak uspjeli dogovoriti da ćemo se dalje dogovarati - tako bi se mogla sažeti poruka današnjeg sastanka, javio je iz grada na Neretvi u središnji HTV-ov Dnevnik reporter Ilija Barbarić.

-Još uvijek su poprilično udaljena stajališta bh. čelnika kada su u pitanju najvažniji, ali zapravo i najminimalniji prioriteti kada je u pitanju mogućnost da se napokon ostvare pregovori, dodao je. Barbarić je u javljanju uživo obmanuo javnost kazavši kako je izmjena izbornog zakona u BiH jedan od prioriteta za početak pregovora sa Europskom unijom, što zapravo je neistina koju već mjesecima kao mantru ponavljaju mediji pod kontrolom Dragana Čovića.


Pogledajte javljanje iz Mostara:

AMERIKANCI KONTRA ČOVIĆA

Podsjetimo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nedavno povodom navoda predsjednika Hrvatske demokratske zajednice u BiH Dragana Čovića, a koji je izjavio da zbog nepostojanja dvotrećinske većine u državnom parlamentu BiH koja bi podržala izmjene Ustava, izborna pravila moraju biti promijenjena izmjenama Izbornog zakona te bi kao takva, između ostalog, uključivala i novi način biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

“Čini se da je jezik koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljen tako da sačuva mogućnost prevare birača na izborima u oktobru 2022. godine, a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina računa kao da je priznat”, objavila je prije mjesec dana Ambasada SAD-a na platformi X, dodajući da je “reforma izbornih komisija koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad ovim tijelima od suštinskog značaja za jačanje demokratije u zemlji.”

Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, poručili su iz Ambasade SAD-a, gdje se vrlo malo posvetila pažnja izbornom integritetu.

“Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini legalni način da se odgovori na presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane.”

Mišljenja su da bi drugi prijedlozi u dokumentu ojačali postojeći neodgovorni sistem i pomjerili stranačku politiku u Bosni i Hercegovini ka oligarhiji, što je pogrešan smjer za demokratiju u zemlji.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...