DRAGAN BURSAĆ: "Neka gori Nikolaidis!"

Odavno srpski svet živi svoj srednji vijek i usisava u sebe grad po grad, mjesto po mjesto, teritoriju po teritoriju, zemlju po zemlju.

  • Regija

  • 03. Mar. 2024  

  • 0

“Kriv je što je prvi osvijestio i imenovao četničko-litijašku kontrarevoluciju iz 2020. dok su ga kolaboratori proglašavali crnogorskim ekstremistom. Kriv je što drži Crnu Goru na mapi svjetskih proznih sila, sve sa važnijim nagradama u tom svijetu. Gdje se danas pale knjige i lutke, sjutra će biti ubijani i paljeni ljudi… tako vam to ide u srpskom srednjovjekovlju koje ste namijenili svakome ko drugačije misli.“

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

Pročitali ste to, u Herceg Novom večeras planiraju da u okviru karnevala spale lutku koja simbolizuje pisca Andreja Nikolaidisa. Udružena četnička rulja se u sklopu karnevalskih svečanosti odlučila da od svih osoba upre prst baš u Andreja Nikolaidisa, najvažnijeg crnogorskog književnika i da ga “spali”. Tako je svjetina martovskim pokladama poručila i Andreju i “njegovima” šta misli o svima njima.

Kriv je za Čačak na Jadranu

A misli da ih jedino vatra može pročistiti.

Odavno srpski svet živi svoj srednji vijek i usisava u sebe grad po grad, mjesto po mjesto, teritoriju po teritoriju, zemlju po zemlju. Pa su tako u tom usisavanju od divnog Herceg Novog napravili “srpsko more”, neku vrstu Čačka na Jadranu uz dužno poštovanje Čačku, jer u Čačku sasvim sam siguran, ima manje zle krvi no u Trebinju na moru, da se ne lažemo.

Ali da se vratimo Andreju i njegovoj krivici.

Dabome da je kriv!

-Kriv što je živ, što razmišlja svojom glavom, što se ne sakriva iza frazetina i floskula, što stvari naziva pravim imenom!

-Kriv je što je ustao protiv četničkog zlostavljanja zemlje.

-Kriv je što se bori protiv svetosavskih laži Crkve Srbije.

-Kriv je što vlast i opoziciju naziva pravim imenom, a ono je sinonim za diletantizam.

-Kriv je što otvara oči onom neodlučnom puku, koji se svoje sjenke boji.

-Kriv je što bolje od svakog dedukuje punu paletu smrada iz Beograda i Moskve.

-Kriv je što odlično zna šta je trokut Beograd-Banjaluka-Podgorica.

-Kriv je što zna kuda tjera četnik Mandić sve sa Milatovićem i ekipom.

-Kriv je što je prvi osvijestio i imenovao četničko-litijašku kontrarevoluciju iz 2020. dok su ga kolaboratori proglašavali crnogorskim ekstremistom.

-Kriv je što je svoj život stavio iza opšteg dobra, dok to isto dobro većini bježi dok spokojno ispija dojč.

-Kriv je što postoji i što umom obuhvata prostranstva koja sagledavamo u njegovim romanima.

-Kriv je što drži Crnu Goru na mapi svjetskih proznih sila, sve sa najvažnijim nagradama u tom svijetu.

-Kriv, možda najviše, što je kazao ono što se odnosi i na Herceg Novi i “Novonovljane”, kazavši da asimilaciju niko ne može zabraniti.

Pa onda Novljani i neki novi stanovnici Boke pale lutku svoga doktora, umjesto da pale lutke svojih trovača.

I kad tako postavimo stvari, pravo je čudo kako Andrej Nikolaidis ne gori svaki dan na južnim padinama srpskog sveta. Pravo je čudo kako zlotvori ne naprave kakav vječni plamen u kom će da se žeže Andrejev lik.

Jer je on sve ono što oni nisu, sve ono što nikad neće biti i sve ono čega se oni plaše. Andrej je uljuđeno biće, koje roni u tajne svog postojanja, kako bi nam dao darove unutrašnjeg bića i egzistencijalnog poimanja, onog dakle bića od kojega se klone dvonošci koji pale Andrejevu kuknju.

Ali, kad je tako, palite ga!

Palite njega i sve “njegove”, jer su vam oni valjda krivi i za to što ste od grada napravili kasabu i zato što vam je životni standard niži no ikad.

Da, da, za sve to je Andrej valjda kriv.

Gdje se pale knjige i lutke, sjutra će biti ubijani spaljivani ljudi… tako vam to ide u digitalnom srpskom srednjovjekovlju koje ste namijenili svakome ko drugačije misli.

Ali, niste vi jedini, tako rade i vaša braća ustaše. Ili što reče BiH ambasadorica Martina Mlinarević, princip je isti, sve su ostalo nijanse – uz fotografije njene lutke i lutke Ante Tomića u plamenu.

I zaista, ko su osobe koje svjetini najviše smetaju?

Nisu to Plenković i bratija, nisu to Dodik, Čović, Vučić i ekipa, nije to četnički vojvoda Andrija Mandić, a jok. Smetaju im Andrej Nikolaidis, Martina Mlinarević i Ante Tomić.

E ko vam smeta, tako vam je i po zasluzi u životima. U kojima su najbolji od nas krivci, a ljudska ološ vaša najveća uzdanica.

Pa je onda ljudsko pozvanje biti ne samo na strani Andreja dok mu lutka gori na lomači, pozvanje je raditi i truditi se da dobijete svoju lutku, koja će izgorjeti na lomači svjetine koja je šampion dvoličnosti i analnog alpinizma.

Onda dok gledate svoju plamteću lutku možete kazati da ste uradili nešto u svom životu!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...