PREOKRET U AMERICI: Donald Trump je upravo izvojevao veliku pobjedu

Suci Vrhovnog suda SAD-a rekli su da Kongres, a ne savezne države, imaju pravo odlučivati je li se neko ogriješio o tu stavku 14. amandmana.

  • Svijet

  • 04. Mar. 2024  

  • 1

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država rekao je u ponedjeljak da je uklanjanje bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa s glasačog listića na izborima za kandidata Republikanske stranke na ovogodišnji predsjedničkim izborima u Americi bilo ilegalno, piše The Guardian.

Vrhovni sud američke savezne države Colorado ranije je odlučio da se Trump ne smije kandidirati jer je učestvovao u napadu na Kongres SAD-a koji se dogodio 6. januara 2021. godine.

Odluka Vrhovnog suda američke savezne države Colorado nova je interpretacija 14. amandmana Ustava SAD-a. U njemu stoji da oni koji su učestvovali u oružanim pobunama naroda protiv države ne mogu postati predsjednici Amerike.

The Guardian navodi da je ovo prvi puta da je taj dio 14. amandmana iskorišten kako bi se nekome zabranilo da se kandidira za predsjednik SAD-a.

Tokom ročišta u februaru, gotovo svi suci Vrhovnog suda SAD-a rekli su da nisu sigurni ima li Colorado pravo ukloniti Trumpa s glasačkog listića. Suci su rekli da bi izbio haos ako bi pojedine savezne države mogle odlučivati je li neko učestvovao u ustancima. Zabrinuli su se da bi to dovelo do stranačkih obračuna.

Suci Vrhovnog suda SAD-a rekli su da Kongres, a ne savezne države, imaju pravo odlučivati je li se neko ogriješio o tu stavku 14. amandmana.

"VELIKA POBJEDA ZA AMERIKU", napisao je Trump na društvenoj mreži Truth Social nakon odluke Vrhovnog suda. "Propao je poremećeni plan Demokrata da IZBRIŠU MOJE IME, ali naša borba da AMERIKU PONOVNO UČINIMO VELIKOM sve je samo ne gotov", dodao je bivši predsjednik SAD-a.

BBC navodi da su suci Vrhovnog suda prilikom donošenja odluke ignorirali Trumpovu tvrdnju da 14. amandman ne vrijedi za predsjednika SAD-a. Naime, Trump je ustvrdio da predsjednik SAD-a nije jedan od dužnosnika koji se spominju u tom amandmanu te da on za njega ne vrijedi. Trumpovi su suparnici rekli da se predsjednik SAD-a drugdje u Ustavu SAD-a više puta spominje kao "dužnosnik".

Liberalne sutkinje Vrhovnog suda Sonia SotomayorElena Kagan Ketanji Brown Jackson slažu se da savezne države ne mogu Trumpa ukloniti s glasačkog listića. Međutim, njih su tri rekle da je Sud ovom odlukom htio Trumpa i sebe zaštititi od budućih kontroverzi, prenosi Jutarnji.hr.

Državna sekretarka Colorada Jena Griswold rekla je da ju je odluka Suda "razočarala". "Colorado bi morao moći s glasačkog listića maknuti učesnike ustanka", rekla je Griswold.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...