PAZITE ŠTA KUPUJETE: Zabranjen uvoz jagoda iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida

Najveći rizik kod voća i povrća predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i teških metala, i upravo su to parametri koji se provjeravaju.

  • Ekonomija

  • 05. Mar. 2024  

  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen povećan sadržaja pesticida.

Nadležna inspekcija nastoji da u kontroli voća i povrća sprovodi ciljane aktivnosti u skladu sa sezonskim karakterom pojedinih vrsta, te je sa početkom sezone uvoza jagoda, posebna pažnja usmjerena na njihovu kontrolu, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Najveći rizik kod voća i povrća predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i teških metala, i upravo su to parametri koji se provjeravaju.

Svaku pošiljku voća iz uvoza mora pratiti uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti i sertifikat koji izdaje ovlašćeni organ zemlje izvoznice, navode iz Inspektorata.

U proteklom mjesecu Fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz jedne pošiljke jagoda iz Albanije u količini od 1.260 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, čime je do sada zabranjen uvoz za ukupno tri pošiljke. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...