DVOSTRUKI ARŠINI: Nakon promjene teksta, Izrael izbjegao izbacivanje s ovogodišnjeg Eurosonga

Eden Golan predstavljat će zemlju na takmičenju u Švedskoj ovog maja.

  • Show

  • 07. Mar. 2024  07. Mar. 2024

  • 0

Izraelu će biti dopušteno takmičenje na Eurosongu 2024. nakon što promijeni tekst svoje pjesme, potvrdili su organizatori.

Eden Golan predstavljat će zemlju na takmičenju u Švedskoj ovog maja.

Za njezinu izvornu pjesmu, October Rain, smatralo se da se odnosi na napade Hamasa 7. oktobra, te je zabranjena zbog kršenja pravila o političkoj neutralnosti. Izraelski javni emiter pristao je izmijeniti pjesmu, sada nazvanu Hurricane, i predstavit će je ovog vikenda, piše BBC.

"EBU može potvrditi da se službena prijava njezinog izraelskog člana Kana smatra kvalificiranom za natjecanje na Eurosongu u maju. Referentna grupa takmičenja, njezin Upravni odbor, donio je odluku o prihvaćanju pjesme Hurricane za nadolazeće takmičenje nakon pažljivog pregleda teksta. Usuglašeno je da Hurricane ispunjava potrebne kriterije za učestovanje u skladu s pravilima takmičenja", ustvrdila je Europska radiodifuzna unija (EBU) u saopćenju.

Izraelska televizijska kuća Kan prethodno je obećala da neće mijenjati stihove, ali je predsjednik zemlje Isaac Herzog kasnije pozvao na "nužne prilagodbe" kako bi Izrael mogao učestvovati u takmičenju.

Mnogi su pozivali na izbacivanje Izraela iz takmičenja

Belgijska ministrica kulture Benedicte Linard pozvala je ranije da se Izraelu zabrani takmičenje na Euroviziji sve dok traje rat u Gazi. "Baš kao što je Rusija isključena iz takmičenja nakon invazije na Ukrajinu, Izrael bi trebao biti isključen dok ne stane na kraj svojim kršenjima međunarodnog prava, koja uzrokuju hiljade žrtava, posebno djece", napisala je na X-u.

Njezin flamanski kolega, Benjamin Dalle, rekao je da bi izraelska suspenzija bila prikladna dok toliko palestinskih civila pati, prema izvještaju flamanske televizije VRT. Muzičari u nekoliko zemalja također su pozvali na suspenziju Izraela s takmičenja, prenosi Index.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...